Pusztítás

2022.02.23. 13:09

Gyakran az emberi felelőtlenség okozza a szabadtéri tüzeket

Legtöbbször emberi mulasztás okozza a szabadtéri tüzeket, melyek sajnos Veszprém megyében is rendszeresek, utalt a minapi eseményekre Csondor Henrietta. A megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hogyan lehet megelőzni ezeket a pusztításokat.

Kovács Erika

Borzalmas pusztítás történt Mezőlaknál, ahol 80 hektáron égett le a nádas és a fű a minap

Forrás: Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat

Azt mondta, folyamatosan szabadtéri tüzeket oltottak a pápai hivatásos tűzoltók. 

 

Égett a nádas Mezőlak térségében, egy Nagyacsád és Kemeneshőgyész közötti, nehezen járható, tőzeges, lápos területen, a Szélmezei tavaknál. A lángok mintegy nyolcvan hektárt érintettek, ahol teljesen leégett a területen lévő nádas és száraz fű. A lángokat a pápai, az ajkai és a csornai hivatásos, valamint a pápai önkéntes tűzoltók, összesen huszonheten, körülbelül hat órán át, összehangoltan dolgozva fékezték meg, a munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az oltást nehezítette az erős szél, illetve az, hogy a terület egy részét csak gyalog tudták megközelíteni a tűzoltók, és a járműveiktől több, mint száz méteren kellett eljuttatni az oltóvizet a lángokhoz. Azt, hogy mitől keletkezhetett a tűz, vizsgálja a katasztrófavédelem.

 

Adorjánháza és Celldömölk között, nem messze a közelmúltban történt adorjánházi nádastűztől, ismét égett a nádas és a sás egy erdőnél, mintegy tizenöt hektáron. A pápai, az ajkai és a sárvári hivatásos, a celldömölki önkormányzati, valamint a pápai önkéntes tűzoltók, szintén a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg a lángokat. 

Adorjánházán ismét meggyulladt és leégett a nádas

Forrás: Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat

Pápán, a Besenyő malom úton, száz négyzetméteren gaz, avar égett, Döbröntén, a Fő utcában pedig kerti hulladékot kellett oltani a pápai hivatásos tűzoltóknak. Összehordott szemét gyulladt meg és mintegy ötven négyzetméteren égett a hajmáskéri vasútállomáson, ahol a pétfürdői hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Csondor Henrietta kiemelte, a katasztrófavédelem tapasztalata szerint a legtöbb tüzet emberi mulasztás, illetve figyelmetlenség okozza. Így például a tavaszias és döntően száraz időjárásban, a kerti munkáknál végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely veszélyezteti a természetet és az épített környezetet egyaránt. Hogy ne keletkezzen tűz, mindig figyelembe kell venni a helyi szabályozást, mert a településeken csak kivételesen engedélyezik a szabadtéri égetést, és biztosítják a zöldhulladék elszállítását is.

 

 

-Ha az önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni! Figyeljünk arra, hogy adott esetre legyen a tűz eloltásához szükséges eszköz, például vödörben, hordóban víz, vagy a kerti locsolótömlő, a parazsat pedig mindig fedjük be földdel. A tűz továbbterjedését legtöbbször a légmozgás okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni, javasolta a szóvivő. Hozzátette, a szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. Ezért a tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor, út közben autóból soha ne dobjuk el a csikket, hanem gyűjtsük össze nem éghető anyagú, hordozható tárolóban. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom, melyről tájékozódjunk indulás előtt. A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni, a legjobb módszer, ha vastagon földet vagy homokot szórunk a parázsra. Aki tüzet észlel, azonnal hívja a112-es segélyszámot! 

Jegyzet:

Vajon miért teszi tönkre sok ember szándékosan a környezetét? Sajnos naponta lehet látni, hogy autókból, vonatból dobják ki a csikket az emberek a nagyvilágba, illetve séta közben vagy a buszra történő felszállás előtt teszik ugyanezt, nem törődve azzal, hogy mit is okozhatnak így! Gyakran lehet látni kirándulóhelyeken hátrahagyott parazsat, vagy magára hagyott tüzet a kertekben, amit aztán kedvére visz a szél mindenfelé, hogy aztán leégjen a fél környék. Vajon ezek az emberek miért nem gondolnak arra, hogy mekkora pusztítást okozhatnak egy felelőtlen mozdulattal, amikor nádasokban, erdőkben, réteken pusztulnak el állatok százai, ezrei, illetve élőhelyeik, vagy leég az épített környezet. Arról nem is beszélve, hogy embertársaik, a tűzoltók milyen borzalmas körülmények között, sokszor a sárba, lápba süllyedve kénytelenek dolgozni azért, hogy enyhítsenek azon a hatalmas káron és megfékezzék a további pusztítást, amit egyes emberek okoznak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!