Bíróság

2022.10.28. 17:30

Kibővített kollégiumi ülést tartottak a Veszprémi Törvényszéken

Az igazságszolgáltatás európai napja alkalmából rendeztek tanácskozást a Veszprémi Törvényszéken pénteken.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kibővített kollégiumi ülésen a bírók, titkárok és fogalmazók mellett az ügyészség több munkatársa, valamint a megyei ügyvédi kamara több tagja is részt vett személyesen vagy online. Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke köszöntőjében felidézte, az Igazságszolgáltatás Hatékonyságával Foglalkozó Európai Bizottság (CEPEJ) kezdeményezésére minden évben október 25-én ünneplik az igazságszolgáltatás európai napját. A magyarországi bíróságok közül a Veszprémi Törvényszék tagja a hálózatnak 2015 óta. A referenciabírósági rendszer célja, hogy az egyes bíróságokon kipróbált és bevált módszerek, gyakorlatok szélesebb körben megismerhetővé és alkalmazhatóvá váljanak, emelte ki az elnök. Hozzátette, a hálózat tagjai évente rendeznek találkozót, az idei tanácskozáson a  Veszprémi Törvényszék kapcsolattartója, Pfeifer Péter vett részt. Némethné Szent-Gály Edit hangsúlyozta, 2012 óta töredékére csökkent a törvényszéken az elhúzódó ügyek száma, ügyfélközpontúbbá váltak az eljárások, és kiemelkedő eredményeket értek el a digitalizáció területén. 

Cseke Ivett, a Veszprémi Törvényszék Polgári-Gazdasági-Munkaügyi Kollégiumának vezetője arról beszélt, a CEPEJ kiemelten kezeli az időszerűséget és a pertartamot, így a kollégiumi ülés témái is főként ehhez kapcsolódtak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!