Előtérben a kábítószer

2023.02.10. 11:30

Szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakmai napot tartottak Tapolcán

Első alkalommal rendezett a Lelki Egészségfejlesztési Központ (LEK), a Tapolcai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) a Győr-Sopron és a Veszprém Vármegyei Területi Szakmafejlesztési és Szakmatámogatási Központtal a városban szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakmai napot.

Tóth B. Zsuzsa

 Majzik Balázs az elterelés megújításának szakmai kérdéseiről beszélt Fotó: a szervezők

Az addiktológiai szakmai nap eseményeiről, eredményeiről Magvas Zoltán, a LEK vezetője beszélt lapunknak. Amint elmondta, kifejezetten jó visszajelzéseket kaptak a szervezők a szakemberektől, a város lakóitól, akik mindannyian üdvözölték az eseményt. A programokat három pályázat támogatta.  

– A nap során a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon Labovszky Tamara, a KEF társelnöke és Majzik Balázs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ drogmegelőzési programok osztályának osztályvezetője az elterelés megújításának szakmai kérdéseiről beszélt a tapolcai kollégáknak, akik szintén szeretnének foglalkozni a jövőben az eltereléssel, azaz az érintettek számára kötelező, függőséget megelőző felvilágosító szolgáltatásokkal. 

Labovszky Tamara Fotó: a szervezők

Virányi Judit, a Veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia elnök-igazgatója az ambulanciát mutatta be, Latorczai Gergely addiktológiai konzultáns egy kliens esetén keresztül mutatta be, hogy miként lehet kijutni a szenvedélybetegségből. A szakmai nap résztvevői látogatást tettek a Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Nappali Ellátása tapolcai intézményében, ahol annak működésével, tapasztalataival ismerkedtek. Később szekcióülések keretében beszéltek a szakemberek például az alkoholfüggőségről, az egészségügyi és szociális ellátórendszer kapcsolatáról, a legjellemzőbb kamaszkori függőségekről, majd végül a szekciók moderátorai összegezték a tanulságokat. 

Gönczi Gábor, a Székesfehérvári Egészségdokk Tinirehab intézményvezetője a tinédzser lányok bentalvós rehabilitációja tapasztatairól beszélt, majd a nap második részében, a mindenki számára nyitott program keretében Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus a szenvedélybetegségek pszichológia hátteréről beszélt. A függőségek elismert szaktekintélye közel száz érdeklődő előtt szólt a szenvedélybetegségek kapcsolati háttereinek jelentőségéről, a szülőkkel, társakkal való kapcsolatok fontosságáról, az utóbbi években jellemző internetfüggőség és a virtuális társkapcsolatok veszélyeiről. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!