Leesett a deszkájáról

2023.03.13. 19:05

Kimentettek egy szörföst a Balatonból

Ki kellett menteni egy szörföst a Balatonból március 13-án, hétfőn, közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ).

Kovács Erika

Azt mondták, délután érkezett telefonos bejelentés hozzájuk, miszerint bajba került egy szörfös a Balaton nyugati medencéjében, amikor déli-délnyugati szél fél fújt. Kiderült, két szörfösről van szó, de csak egyikük került bajba. A keszthelyi Helikon strandról indultak el, majd Balatonberény felé vették az irányt. Egyikük leesett a deszkájáról, nem tudott továbbhaladni, ekkor érkezett a telefonos segélyhívás. 

- Központunk többszöri telefonos próbálkozás után tudott egyeztetni a bajbajutottal, aki pontosította a helyszínt és részletezte a problémáját - fogalmazott a VMSZ. A vízi rendőrség és a vízimentők a mentés gyors megszervezése után azonnal megkezdték a bajbajutott felkutatását. 

A VMSZ Kenese Lomac nevű mentőhajója két vízirendészeti járőrrel és egy vízimentővel a fedélzetén rövid időn belül sikeresen célba ért. A mentőhajó megérkezésekor ketten ültek egy deszkán, mert a bajbajutott társa végig vele maradt, amíg megérkezett a segítség. A segítő a saját eszközén, a széllel elindult vissza a strandra, a bajbajutottat pedig vitorlájával együtt a VMSZ mentőhajója vitte partra. 

A VMSZ kiemelte, a jó idő közeledtével fokozottan ügyelni kell a biztonságra, és felkészülten kell a vízre menni. Legyen rajtunk megfelelő ruházat és mentőmellény, és ne feledjük, a Balaton még csak hétfokos. Fontos, hogy rendelkezzünk segítséghívásra alkalmas eszközzel is: lehetőleg okostelefonnal, amelyen megtalálható a frissített BalatonHelp applikáció, amely a pontos GPS koordinátánkat adja meg a vízimentőközpontnak, így még hamarabb megérkezik a segítség. 

A nyári szezonon kívül is folyamatos készenléti ügyeletben van a VMSZ az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt. Hétfőn a Balatoni Vízirendészeti Rendőr-főkapitányság két dolgozója, Dóczi Péter és Anka Zsolt, valamint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület hajóvezetője, Bagyó Nóra volt a fedélzeten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!