Még csak húszéves az elkövető

2023.05.02. 16:26

Nagy tételben lopta a drága italokat a veszprémi üzletekből, és egy ittas férfit is kifosztott

Kifosztás bűntettével, közokirattal visszaélés vétségével, valamint többrendbeli üzletszerűen elkövetett lopással vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetését töltő 20 éves férfit, aki 2022 tavaszán és nyarán szegedi, szekszárdi és veszprémi áruházakat fosztogatott, valamint Veszprémben egy ittas és magatehetetlen sértett értékeit, okiratait is elvette.

A vádirat szerint az elkövető 2022 áprilisában azt követően lopott mintegy 18 000 forint értékű ruházati termékeket egy szegedi üzletből, hogy ott öt-tíz perccel korábban tetten érték, de mivel semmiféle kár nem keletkezett, akkor még elengedték - írja közleményében a VeszprémVármegyei Főügyészség.

2022 májusában egy szekszárdi üzletből próbált társával együtt szeszes italokat lopni, úgy, hogy azokat a másik férfi hátizsákjába rejtette, akit azonban a dolgozók az áruvédelmi kapu jelzése alapján feltartóztattak, a termékeket pedig visszavették. 

Mivel az árucikkek értéke a szabálysértési értékhatárt nem haladta meg, a vádlott társa ellen szabálysértési eljárás indult. 

Az elkövető Veszprémben 2022 július-augusztusában követett el lopásokat, melyek során több esetben drága italokat, de olyan is volt, hogy nagyobb mennyiségben különböző tisztálkodószereket tulajdonított el. Az egyik áruházba szinte heti rendszerességgel járt vissza, míg 2022. augusztus közepén őrizetbe nem vették. Az okozott kárnak ugyanakkor csak egy része ismert, miután két esetben is mindössze egy-egy termék kifizetését követően, a többi árucikket a gurulós bevásárlókosarában letakarva vitte ki az önkiszolgáló kasszán keresztül, anélkül, hogy észrevették volna. 

Olyan is volt azonban, amikor tetten érték, de ez nem riasztotta el attól, hogy másnap délután visszamenjen és az áruvédelmi eszközöket levágva öt üveg whiskey-t vigyen el a boltból. 

A férfi a whiskey-lopást követően, még aznap éjszaka egy ittas, és emiatt öntudatlan férfit látott meg a Kossuth utcán, akinek nadrágzsebéből kivette a 60 000 forint értékű mobiltelefonját, valamint a pénztárcáját, a benne lévő 140 000 forinttal és a sértett több okmányával együtt. 

Az ügyészség a vádiratában az elkövetővel szemben börtönbüntetés kiszabását és a férfi közügyek gyakorlásától történő eltiltását indítványozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!