Tűzoltóság

2023.05.04. 14:00

Tisztelet a lánglovagoknak! - Koszorúzással tisztelegtek Szent Flórián emléke előtt Pápán

A tűzoltók napja alkalmából Pápa Város Önkormányzata koszorúzással tisztelgett Szent Flórián emléke előtt. Az eseményen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás polgármester, Csillag István, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója valamint a pápai tűzoltóság elöljárói és tagjai közösen helyeztek el koszorút a Szent Flórián szobornál.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor

Szent Flórián a középkorban élt és a legenda szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat a pusztulástól. Ezért tartják a tűzoltók védőszentjének, de őt hívják segítségül a tűzzel dolgozó mesterek: a sörfőzők, fazekasok, kovácsok, pékek és kéményseprők is. 

Fotó: Haraszti Gábor

A 17. század óta szinte minden magyar településen találunk Szent Flórián képet vagy szobrot a templomokban, házakon, vagy az utak mentén. Általában katonaruhában, égő házzal ábrázolják, melyre dézsából vizet önt. Magyarországon 1991-től május 4-e a tűzoltók napja.

A 2000-ben felújított szobornál zajlott a megemlékezés Fotó: Haraszti Gábor

- A tűzoltóság munkájáról általában mi akkor szerzünk tudomást, amikor szirénázva, nagy sebességgel közlekednek a városban, ám az ő munkájuk ennél jóval sokrétűbb és sokoldalúbb - mondta Áldozó Tamás. - Hiszen azon kívül, hogy a tűz kialakulásának megelőzését vagy a tűzoltást végzik, a baleseti helyszíneknél a segítségnyújtásban és a mentésben is legalább ilyen nagy horderejű feladatokat kell szakszerűen megoldaniuk. Nemcsak Szent Flórián napján, hanem a hétköznapokon is nagy tisztelettel gondolok rájuk – tette hozzá a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!