Levélpapíron

2023.06.27. 11:00

Börtönben terítette a drogot

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 37 éves férfinek és 38 éves nőnek, akikkel szemben a rendvédelmi szervek létesítményében, jelentős mennyiségre elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folyik büntetőeljárás.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály

Forrás: illusztráció

A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi gyanúsított társaival 2022. október 23. napjától 2023. április 1. napjáig terjedő időben jelentős mennyiséget meghaladó új pszichoaktív anyaggal kereskedett, mely szert többek között Veszprém Vármegye területén élő felnőttkorú személyeknek, továbbá egy büntetés-végrehajtási intézetben szabadságvesztését töltő személyeknek adott el. A férfi gyanúsított telefonon állt kapcsolatban a vevőkkel, többek között azzal a gyanúsítottal is, aki a női gyanúsított nevén lévő telefonszámon adta le a rendelést, mivel a szabadságvesztését töltötte.

A megrendeléseket követően a vevők a pszichoaktív anyag ellenértékét 2023. március közepéig egy bankszámlára utalták, majd ezt követően 2023. április hónapig a férfi gyanúsított lánya nevén lévő bankszámlát használták az összegek fogadására.

A szabadságvesztés büntetését töltő gyanúsított által megrendelt anyagok ellenértékét a női gyanúsított a nevén lévő, az általa használt bankszámlájáról közel 5 millió forint összeget utalt át a fent említett bankszámlákra.

Az utalást követően rendezték az új pszichoaktív anyaggal átitatott levelek postázását a börtönben lévő személyeknek vagy azok kapcsolattartójának.

Az Ajkai Rendőrkapitányság előtt indult eljárás során 2023. március 25. napján a férfi gyanúsított által használt járműben lefoglalt porról, továbbá a gyanúsított lakóhelyén lefoglalt papírlapokról, továbbá fehér borítékokról az igazságügyi szakértő megállapította, hogy olyan hatóanyagot (ADB-BUTINICA) tartalmaz, mely új pszichoaktív anyagnak minősül. A gépjárműben lefoglalt por mennyiség 80,1 gramm, mely meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát.

Az Ajkai Rendőrkapitányság fenti ügyét a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság egyesítette az előtte folyamatban lévő büntetőügyhöz.

A gyanúsítottak által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés. A férfi gyanúsított büntetett előéletű, fogyasztással, valamint az ország területére behozatallal elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége, új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétsége és kóros szenvedélykeltés vétsége miatt már volt büntetve. Korábbi szabadságvesztésére figyelemmel jelen bűncselekményt, mint visszaeső követte el, így a büntetési tétel felső határa esetében 15 év.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása és a bűnismétlés megakadályozása érdekében látta indokoltnak.

A végzés ellen mindkét gyanúsított, valamint a női gyanúsított kirendelt védője fellebbezést jelentett be, így az nem vált véglegessé, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a gyanúsítottak a másodfokú döntésig letartóztatásban maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!