Veszélyes vizeken

2023.06.28. 13:00

Sok embert kellett a hétvégén kimenteni a Balatonból

14 embert mentettek ki a Balatonból a vízirendőrök június 23–25. között, közölte a rendőrség.

Kovács Erika

Forrás: pexels.com

Azt mondták, az elmúlt hétvégén a strandolók többször kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna partra jutni. Viharban veszteglő vitorlás utasait, vízibicikliről leesőt, valamint csónakkal és szörfdeszkával elsodródókat segítettek ki szorult helyzetükből az egyenruhások a tóból.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt tanácsolja, aki nem tud úszni, ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a partnál hűsítse magát. Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek. Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyekkel most ismerkednek. Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről a hirtelen vízbe ugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a mélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre. Ha nem biztosak az úszni tudásukban, a vízi járműveken viseljenek mentőmellényt. Lehetőleg kerüljék az extrém melegben, 11 és 16 óra között a nyílt vízen tartózkodást. Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, ittasan vagy bódultan a fürdőzés életveszélyes. A parttól távol kerüljék az egyedül úszást, fürdőeszköz-használatot. 

Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt. Ha a part mellett elalszik valaki a gumimatracon, akkor is besodródhat a mély vízbe. Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzésnél a lámpa percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzésnél a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni, a vitorlás hajók kivételével. A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság kiemelte, ha a tavon bajba kerülnek vagy bajba jutott embert, embereket látnak, tegyenek bejelentést az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!