Ne utaljunk előre idegeneknek!

2023.11.16. 14:43

Mobilgarázst rendelt a neten egy Ajka környéki nő - kétszázezer forint előleget bukott el

Az 50 éves, Ajka környékén élő sértett mobilgarázst szeretett volna vásárolni egy weboldalon feladott hirdetésre jelentkezve.

Az eladó a teljes vételár 35 százalékának előre utalását kérte a szállítás előtt, aminek a vevő eleget is tett - írja a police.hu. Ezután aztán hiába várta a megrendelt garázst, csak hitegetést kapott. A sértettnek közel 200 ezer forintja bánta, hogy nem győződött meg a hirdető megbízhatóságáról.

A rendőrök már többször felhívták a figyelmet arra, hogy senki ne utaljon előre ismeretleneknek semmilyen termékért, amit az interneten keresztül hirdetnek meg nagyon kedvező áron.

Az interneten bárki feladhat bármilyen hirdetést, annak valóságtartalmát senki nem ellenőrzi. Ha a hirdetésben fénykép is szerepel, az sem bizonyítja, hogy az eladó valóban rendelkezik a termékkel, hiszen a fénykép is bárhonnan letölthető.

Mivel az üzletet kötő felek egy online ügyletnél személyesen nem találkoznak egymással, ezért különösen fontos a körültekintés. Előre utalás kérése esetén – ha nem egy általunk korábban már kipróbált, ismert partnerről van szó – szinte biztosan futhatunk a pénzünk után, ezért ezt mindenképpen mellőzzék!

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

Soha ne utalja el előre a vételárat, se előleget, ha idegennel köt üzletet az online térben! Utánvét esetén is csak már a kézbesített csomag tartalmának ellenőrzését követően fizessék ki a termék árát!

Az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzéséről a kiberpajzs.hu oldalon szerezhet további hasznos információkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!