Csak tetézte a bajt

2023.12.20. 10:00

Pénzzel akart szabadulni a közérdekű munka alól a vádlott

Vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Veszprém Vármegyei Főügyészség azzal a 31 éves férfival szemben, aki a kijelölt veszprémi munkahelyén pénzzel akarta megváltani a még ledolgozandó közérdekű munka büntetését 2023 januárjában.

Veol.hu

Az ügyészség a vádiratában a távoltartás hatálya alatt álló elkövetővel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta az Ajkai Járásbíróságnak

Forrás: Pixabay-illusztráció

A vádirat szerint az elkövetőt egy korábbi büntetőügyében a bíróság közérdekű munkára  ítélte, melynek nagyobb részét teljesítette, ám miután 2020 februárjában egy végrehajtandó szabadságvesztés büntetését foganatba vették, szabadulása után pedig nem volt a számára kijelölhető munkahely, még további 88 órát kellett volna ledolgoznia - közölte a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

A kormányhivatal végül 2022 júliusában jelölt ki számára új munkahelyet Veszprémben, a helyi közszolgáltatásokat biztosító cégnél köztisztasági munkatárs munkakörben. A férfi azonban a munkát sem vette fel a kijelölt időben, majd a rendszertelen munkavégzését orvosi igazolásokkal mentette ki, ami oda vezetett, hogy 2022. december közepén még mindig 53 óra hátraléka maradt.

A vádlott a fennmaradt büntetést szerette volna lerövidíteni, ezért 2023. január közepén felhívta a munkaóráinak leigazolására jogosult művezetőt, hogy megtudja, mennyi pénzért lenne hajandó valótlanul leigazolni a közérdekű munka büntetésének egy részét. Miután a művezető elhatárolódott a férfi kérésétől, az elkövető még szívességi alapon is próbálta rábírni a férfit visszamenőleges igazolás kiállítására, illetve a jövőben a valóshoz képest több munkaóra feltüntetésére.

Eredménytelen próbálkozását követően a cég megszüntette a vádlott foglalkoztatását és az iratanyagát visszaküldte a kormányhivatalnak.

Az ügyészség a visszaesőnek minősülő elkövetővel szemben börtönbüntetés és közügyek gyakorlásától eltiltás kiszabását indítványozta az ügyben eljáró Veszprémi Törvényszéknek azzal, hogy az előkészítő ülésen történő beismerése esetére a bíróság a börtönbüntetésének tartamát 2 év 6 hónapban, a közügyek gyakorlásától eltiltás hosszát pedig 3 évben állapítsa meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!