Ha kigyulladna az e-autó

2024.01.31. 15:56

Oltólándzsákat adományoztak a katasztrófavédelemnek

Az elektromos járművek akkumulátorainak tűzoltására összesen tizenhárom e-oltólándzsa-készletet szerzett be a harmincegyezer kilométernyi országos közutat kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. (Közút) és a hazai autópályák jelentős részét üzemeltető Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF). A készülékeket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak adományozták, közel megduplázva a meglévő készletet, növelve a közlekedésbiztonságot.

Benkő Péter

Egyre többen választják a plug-in hibrid vagy teljesen elektromos járműveket. Terjedésükkel együtt többször előfordult, hogy egy égő elektromos jármű okozta robbanásveszély miatt több órára le kellett zárni egy-egy útszakaszt, jelentős fennakadást okozva. Az e-oltólándzsák a hagyományos módszerhez képest az elektromos járművek tűzoltási folyamatát jelentősen lerövidítik, így a mentés sokkal hatékonyabban megy végbe, rövidebb ideig tart a korlátozás, nagyban növelve a közlekedésbiztonságot s lerövidítve a torlódások idejét.

Az e-oltólándzsáknak köszönhetően az elektromos járművek akkumulátorcsomagját könnyen átszúrhatják a szakemberek, így gyorsan, hatékonyan tudják bevezetni a vizet, így a robbanásveszélyt megakadályozzák. Ezt az ünnepélyes átadó eseményen a tűzoltók be is mutatták.

A katasztrófavédelem munkatársai eddig vármegyénként egy ilyen eszközzel rendelkeztek. A Közút a meglévő állományhoz öt, az MKIF nyolc újabb eszközzel járult hozzá. Az ünnepélyes átadón a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot Fülep Zoltán tűzoltó dandártábornok, az MKIF-et Kertesi Tamás vezérigazgató-helyettes, míg a Közutat Szilvai József Attila vezérigazgató képviselte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!