Pusztított a tűz

2024.02.05. 20:00

Porig égett egy ház Lesencefaluban

Öt órán át oltotta huszonhárom tűzoltó a lángokat Lesencefaluban tegnap. Nyolc járművel vonultak az egységek a helyszínre.

Veol.hu

Forrás: media.katasztrofavedelem.hu

Meggyulladt a lerakódott korom Ajkán, a Padragi úton. A helyi hivatásos tűzoltók miután megszüntették az izzást, felhívták a tulajdonos figyelmét arra, hogy egyéb módon fűtse az ingatlant, míg nem hív kéményseprőt. Személyi sérülés nem történt. 

Csőtörés következtében felgyűlt a víz egy Petőfi Sándor utcai társasház több pincehelyiségében Ajkán. A helyi hivatásos tűzoltók a vízszolgáltató szakembereivel közösen dolgoztak a helyszínen. A társasházban a vízeltávolítás és hibaelhárítás ideje alatt háromszáz embert érintő szolgáltatáskiesés volt. 

Szemetet égettek Pápán, a Rigó lakótelepen, melyet a helyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltottak el. 

Égett egy személygépkocsi a Mencshely és Dörgicse közötti úton. A veszprémi hivatásos és a nagyvázsonyi önkéntes tűzoltók porral oltóval és vízsugárral avatkoztak be. Az autóban ketten ültek, nem sérültek meg. 

Három hektáron égett a száraz fű és avar Kolontár és Ajka között. Az ajkai hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és egy vízsugárral oltották el a lángokat.

Visszaáramlott a füst egy kémény tisztítónyílásán keresztül Somlószőlősön, a Kossuth utcában, egy családi házban. A pápai hivatásos tűzoltók vonultak az esethez. A családi ház három lakóját kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai, közülük kettőnél fennállt a szén-monoxid mérgezés gyanúja. 

Szemét égett Várpalotán, a Mészáros Lőrinc utcában. A pétfürdői hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el az egy négyzetméter kiterjedésű tüzet. 

Égett egy személygépkocsi motortere Balatonfüreden, a Siske utcában. A helyi önkormányzati tűzoltók áramtalanítást követően egy vízsugárral avatkoztak be. 

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy száz négyzetméteres családi ház Lesencefaluban, a Kossuth Lajos utcában. A badacsonytomaji, a keszthelyi, a pacsai, az ajkai hivatásos, valamint a tapolcai önkormányzati tűzoltók kilenc vízsugárral oltották a lángokat és védősugarat szereltek a szomszédos épület védelmére. A tűz a teraszról indult, ahol a grillezéshez hevített olaj gyulladt meg. A tűz átterjedt a polikarbonát előtetőre, onnan a lakóépületre, majd a melléképületre és két személygépkocsira is, amelyek közül az egyik jármű megsemmisült. A tűzben felrobbant a teraszon tárolt két propán-bután gázpalack. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával végezték a munkálatokat. Személyi sérülés nem történt. A ház lakhatatlanná vált, lakóit rokonoknál helyezték el. A tűz okát vizsgálják. (Fotók: katasztrófavédelem)

A Lesencefaluban történt esethez hasonló otthoni tűzesetek néhány egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:

- A készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!

- Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket!

- A grillező közelében ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!

- A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt! Zárja el az oxigénutánpótlás-útját!

- Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es segélyhívó telefonszámon!

Forrás: veszprem.katasztrofavedelem.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!