tisztelet

2017.10.10. 10:30

Az egykori városvezetőről, Ádám Istvánról nevezték el a parkot

Az egykori városvezetőről, a modern Ajka megteremtőjéről, Ádám Istvánról nevezték el a kaszinó melletti parkot.

Tóth B. Zsuzsa

A kaszinó melletti tér mostantól Ádám István nevét viseli Fotó: Györkös József

Schwartz Béla polgármester köszöntőjében üdvözölte Ádám István régi munkatársait, ismerőseit, és Ádám István érdemeiről beszélt.

- A köztudatban talán mint menedzser szerepel a neve, azonban a szó mai értelmében nem menedzser volt. Nem mindenáron a célra törekedett, mindenkit elnyomva, a részletek figyelmen kívül hagyása nélkül. Ő rendkívül céltudatos, precíz, kiváló ember volt, ugyanakkor szerény és segítőkész munkatársunk és vezetőnk. Az empatikus képessége átlag feletti volt. Egy célt tűzött maga elé, hogy Ajkából olyan várost építsenek, ahol a sok munkás jól érzi magát, lakást kap, van szórakozási és sportolási lehetőségük, megoldott az egészség-ügyi ellátásuk. Munkája eredményét úgy tudjuk leginkább tiszteletben tartani, ha nemcsak mint díszpolgárra emlékezünk rá, hanem olyan maradandó jelképet, tettet hajtunk végre, amely az utókor számára is nyilvánvaló. Ő a kor nagyszerű vezetője volt, akire mi büszkék vagyunk, munkásságát vállaljuk, emlékét igyekszünk ápolni. Ennek a jegyében született meg az elképzelés, hogy parkot avassunk itt, fejet hajtva emléke előtt – mondta Schwartz Béla, és a jelen levőkhöz szólva hozzátette, hogy ők is tanúi voltak ennek a kiváló munkának, és most a jelenlétükkel hitelesítik, amit a városvezetés elgondolt. ű

- A névadó fia, Ádám István köszönetét fejezte ki a park elnevezését illetően, illetve, hogy Ádám István egykori lakóháza falánál emléktáblát avatnak a parkban rendezett ünnepség után. - Most édesapámról emlékezünk meg, aki 19 éven át volt Ajka város tanácselnöke, pár órával ezelőtt pedig a lányom által összegyűjtött adományból megújult óvoda avatóján vehettünk részt. Büszkeséggel gondolhatok a család előttem és utánam élt generációira. Nekem is ideje lenne valami komolyat letenni már az asztalra – mondta tréfásan Ádám István, majd felelevenítette néhány gyermekkori emlékét. Az ünnepségen elhangzottak szerint a városvezető 1965 májusától közel húsz éven át igazgatta és építette a települést, hogy a fejlődés útjára állítsa. Érdemeit a sajtó, a kollégák, a helyi cégek vezetői, valamint a szakma is több ízben elismerte aktív pályafutása alatt, divatos szóval amolyan vérbeli városmenedzsernek tartották a halk szavú, de rendkívül céltudatos férfit. Az egykori tanácselnök 1932-ben, Mezőtúron született, munkásnak készült. Kitanulta a kovácsmesterséget, amivel Csepelen helyezkedett el.

A kaszinó melletti tér mostantól Ádám István nevét viseli Fotó: Györkös József

Segédlevelét 1948-ban kapta meg, a katonaságban pedig felfigyeltek eszére és képességeire, katonatiszti iskolába küldték. Leérettségizett és századosi rendfokozatig vitte a honvédségnél. 1957-től Kéttornyúlakon, majd Pápán volt tanácsi tisztviselő. 1958 novemberétől a pápai járá- si pártbizottság munkatársa. 1962-ben diplomát szerzett az ELTE jogi karán. Az Ajkai Városi Tanács élére került 1965-ben, a város harmadik tanácselnökeként. A korabeli médiumok beszámolói alapján akkoriban egyáltalán nem volt vonzó Ajka, ezt maga Ádám István is megerősítette egy interjúban. Ajkát néhány évvel korábban, 1959-ben nyilvánították ugyanis várossá. Sokkal inkább faluhoz, mint városhoz hasonlított a település, ugyanis alig volt kiépített útja, vízvezetéke, néhány üzlete, amely lényegében még az itt élők ellátását is nehezen vagy nem mindig tudta biztosítani. Ám a nehézségeket a tanácselnök nem negatívumként, hanem sokkal inkább kihívásként kezelte.Ádám István hosszú éveken át a kaszinó, a park szomszédságában, az Új élet utca 7-es szám alatt élt. Az egykori városvezető leszármazottai máig kötődnek a városhoz, ennek egyik legszebb bizonyítéka, hogy a közelmúltban tízmillió forintot gyűjtöttek a Zöldikék óvoda korszerűsítésére. A parkavatón Szente Árpád Csaba színművész működött közre. Az ünnepség az emléktábla avatásával folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában