Gépágyú és rakéták

2017.11.08. 15:47

Légicsapást mértek a Bakonyra

Gépágyúval és rakétákkal lőttek katonai légi járművek Öskü közelében, hogy a katonák szinten tartsák korábban megszerzett képességüket.

Balogh Ákos

Az éves kiképzési tervnek megfelelően a napokban hajtották végre éleslövészeti feladataikat az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen vadászrepülőgépei és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis helikopteresei Öskü közelében a katonai lőtéren.

A feladatok során a harci repülőgépek gépágyú fegyverzetükkel mértek csapást a Bakony lábánál elhelyezett lőtéri célokra, melyeket előretolt repülésirányítók jelöltek ki számukra, majd a feladat végeztével a terepet egy Mi-17-es katonai szállítóhelikopter vette át, amivel a nemirányított rakéta lövészetet gyakorolták a gépszemélyzetek, valamint a helikopter saját védelmét jelentő ajtólövészek, más néven „Door Gunner”-ek hajtották végre PKM típusú géppuskáikkal az előírt lőfeladatokat.

A Mi-17-es helikopter egyébként hat egyenként harminckét rakétát tartalmazó rakétablokkal szerelhető fel, ezek pontos célbajuttatását a helikopteresek napnyugtát követően éjszakai körülmények között is gyakorolták a mostani éleslövészeten.

Minderre azért volt szükség, mert a szigorú katonai szabályrendszerek előírják a kiképzett állomány részére, hogy bizonyos időközönként frissítsék fel tudásukat és adjanak számot képességeikről, így garantálva azt, hogy éles helyzetben is megállják helyüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában