szórakozásból gyilkol

2017.11.08. 10:06

Ürgevédelem: a macska az ürgék és madarak réme

Macskás képpel, videóval szinte minden eladható, a macska a cukiság netovábbja, a szépség szimbóluma.

Sági Ági

 Sajnos ürgére vadászó macskákról is gyakori az élő közvetítés – mondta el Nagy Lajos Fotó: Nagy Lajos

Gyönyörű és független, azaz remekül eléldegél az ember nélkül is, és talán ez a tulajdonsága okozza a természetvédelemnek a legtöbb problémát. A macska ugyanis remek vadász, képes életben maradni emberi segítség nélkül is. De nemcsak éhségből, szórakozásból is öl, a kedves cica a védett kerti énekesmadarak legnagyobb ragadozója. Nemcsak a lakóhely kertjében vadászik, hanem akár több kilométernyire onnan. Veszprém megyében nem nagyon van olyan terület két település között, amit macskák ne járnának át. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNPI) területén most az ürgék kapcsán került elő a macskakérdés.

- Egy szoptatós anyamacska akár 2-3 ürgét is elvisz egy nap. Nagyon okosak, megtanulják az ürgék napirendjét, olyankor jönnek, amikor érdemes, és ritkán távoznak zsákmány nélkül. Gyakran az anyamacskák itt tanítják vadászni a kölykeiket is – meséli Nagy Lajos, a BfNPI természetvédelmi őrszolgálatvezető-helyettese.

- Néhány évtizede az ürge még mezőgazdasági kártevő volt, de azóta, a megváltozott mezőgazdálkodás, a csökkenő állatlétszám, a hajtásos legeltetés megszűnése miatt erőteljesen csökken az ürgéknek alkalmas élőhelyek száma. Régebben a hajtott juhnyájak és a marhacsordák nyomán a kolóniák keveredni tudtak egymással, vagy terjeszkedni tudtak. Mára az állományok szigetszerűek, nincs közöttük összeköttetés, és a természetvédelemnek kell őket segíteni a fennmaradásukban – tette hozzá a szakember.

A mezőgazdaság megváltozása hozta előtérbe a macskaproblémát is. A természetvédelem értéket rendel a védett fajok mellé, így könnyebb megérteni, hogy mennyire gyakori vagy ritka a védelemre szoruló élőlény. Egy ürge ma 250 000 forintot ér. Ha valakinek a chippel rendelkező kutyája kárt okoz, mondjuk, megöli a szomszéd csirkéit, a gazdának meg kell térítenie a kedvence által okozott kárt. A macska károkozása mára a természetvédelem egyik érzékeny problémájává vált, ami csak a felelős állattartással lenne megelőzhető.

Sajnos ürgére vadászó macskákról is gyakori az élő közvetítés – mondta el Nagy Lajos Fotó: Nagy Lajos

- Az ürgevédelmi program nálunk 2003 óta tart. Mára az ürgekolóniák a nemzeti park látványosságai közé tartoznak. Nyáron ürgemozit is telepítettünk a Belső-tóhoz, a kamerák adását a weben figyelni lehet. Sajnos vadászó macskákról is gyakori az élő közvetítés. Ennek ellenére a stabil, növekvő állományokban kevesebb gondot okoz a macska zsákmányszerzése, de a frissen telepített vagy gyenge állományokban egy-egy egyed túlélése is az adott populáció sorsát döntheti el – mondja Nagy Lajos.

A macska nemcsak az ürgepopulációkat veszélyeztetheti, hanem más védett állományokban is kárt tesz. A Magyar Madártani Egyesület munkatársa, Orbán Zoltán szerint a házi kedvencként tartott macskákat lehetőleg napnyugta és napkelte között engedjük ki, amikor a potenciális zsákmányállat énekesmadarak nem aktívak. A legproblémásabb fiókareptetési időszakban, májusban, júliusban mindenképpen próbáljuk napközben zárt helyen tartani a macskát. Éjjel az énekes-madarak fiókái és a szülők is mozdulatlanul pihennek, ezért a hallás alapján vadászó macskák ilyenkor inkább egerésznek. Ha ez nem megoldható, vagy a macska nem a házban lakik, lehetőleg reggel etessük meg, lakassuk jól, mert az ilyenkor elnehezült állat kisebb hajlandóságot mutat a vadászatra. A szabadban lévő macska lehetőleg állandóan viseljen csengővel, még inkább csörgősorral ellátott nyakörvet, melynek hangja időben figyelmezteti a madarakat a lopakodó ragadozóra. Ahol sok a macska, az etetőt egy magaslati ponton vagy függesztve működtessük. sag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában