legális lesz?

2018.01.18. 08:30

Marihuána pro és kontra: gyógyításból függőség is lehet?

A világ számos országában lehet alkalmazni a marihuánát gyógyítási célra, nemrég Dániában is így döntöttek. Megkérdeztük a drogambulanciát, és egy ügyvédet, mi a véleményük a marihuána térhódításáról?

Kovács Erika

Dániában is jön a legális marihuána gyártás, derült ki a BBC híreiből. Eszerint Alfred Pedersennek, a legnagyobb dán kertészet tulajdonosának engedélyezte Dánia Egészségügyi Ügynöksége a kender termesztését. A dán cég közös vállalat alapításáról állapodott meg az Auróra Cannabis nevű kanadai vállalkozással, és arra készülnek, hogy évi 120 ezer kiló marihuánát előállítva ellátják Dánia, Svédország, Norvégia, Finnország és Izland piacait. A hírből kiderül, a marihuána orvosi célú felhasználását már számos ország, így Kanada, Izrael, Ausztrália és az Egyesült Államok tagállamainak több mint fele engedélyezte. Egy négyéves vizsgálat részeként jogszerűvé vált Dániában is: lehetségessé vált, hogy a rákban vagy a multiple szklerózisban szenvedő betegek orvosi rendelvényre a szert fogyaszthassák. A szer élvezeti célú felhasználása itt továbbra is tilos.

Megengedőbb a szabályozás ugyanakkor a dél-amerikai Uruguayban, ahol már korábban hozzájárultak az élvezeti célú hasznosításhoz is. Erre nemrég Kalifornia is engedélyt adott, nyártól pedig Kanadában is legálissá válik a rekreációs fogyasztás. Az orvosi célú marihuána exportját eddig Uruguay, Kanada és Hollandia engedélyezte, és erre készül Izrael és Ausztrália is, közli a portál.

A Veszprémi Drogambulanciától a hír kapcsán azt a választ kaptuk, hogy a marihuána hatóanyagainak is – mint minden központi idegrendszerre ható vegyületnek – vannak, lehetnek káros és gyógyító hatásai, a használat és az adagolás mikéntjétől függően. A gyógyító hatásokkal foglalkozó kutatások már hosszú évtizedekre nyúlnak vissza. -Az orvosi célra használt, használandó marihuánával kapcsolatosan mi is várjuk a kísérletek eredményeit, például onkológusok, véleményformálók hozzáállást, az esetleges jogi szabályozás részleteit, például az ellenőrzéssel, tárolással, alkalmazással kapcsolatban. Ezek hiányában nem lehet érdemben prognosztizálni az orvosi célú marihuána legalizálásának esetleges következményeit vagy a gyógyításban elért eredményeit, érvelt a Drogambulancia.

Keszthelyi Kálmán ügyvéd a gyógyítási célú alkalmazást, illetve a legalizálást érintve a hír kapcsán kiemelte, a marihuánagyártás kizárólag orvosi célokra történő alkalmazása már a világ számos helyén így volt eddig is, felismerve a marihuána hatóanyagának nyugtató hatását, például antidepresszánsok hatóanyagaként régóta használják.

Keszthelyi Kálmán ügyvéd: a marihuána orvosi célú előállításának legalizálása üdvözlendő. Előny lehet a szabályozott és ellenőrzött keretek közötti fogyasztás, de azzal is lehet számolni, hogy pszichikai függőség is kialakulhat a fogyasztónál Fotó: Kovács Erika

 

-Érdekesebb kérdés a rekreációs célú fogyasztás legalizálása, amely például Hollandiában 1970-ben – részlegesen  – megtörtént, fogalmazott. Hozzáfűzte, az ezt ellenzők szerint a könnyű drogok, legelterjedtebb ezek közül a marihuána, a kemény drogok előszobájának tekinthetők. Annyiban feltétlenül igaz ez a tézis, hogy a kemény drog fogyasztóinak legalább 50 százaléka először a marihuánát, mint a legelterjedtebb könnyű drogot próbálta ki.

-Az ellenzők – kutatásokra támaszkodva – állítják, hogy a marihuána pszichikai függőséget okoz, fogalmazott az ügyvéd. Aláhúzta, a legalizálás hívei éppen a holland példát említik: az ottani részleges legalizálás óta a kemény drogok használóinak, heroin és kokain fogyasztók száma a töredékére csökkent.

-Ami a magyar szabályozást illeti: a hatályos büntetőjogi törvény nulltolerancia mellett lehetővé teszi az úgynevezett elterelést, mint büntethetőséget megszüntető okot a csekély mennyiségű kábítószert fogyasztó elkövetők esetében. A Büntető Törvénykönyv 180. paragrafusa szerint nem büntethető, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, illetve aki kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt, hangsúlyozta Keszthelyi Kálmán.

Mint mondta, ez a lehetőség nem alkalmazható, ha a bűncselekmény elkövetését megelőzően két éven belül az elkövetővel szemben a vádemelést azért halasztották el, illetve a nyomozást vagy az eljárást azért függesztették fel, mert vállalta a kábítószer-függőséget gyógyító kezelésen, kábítószer-használatot kezelő más ellátáson vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson való részvételt, vagy az elkövető büntetőjogi felelősségét kábítószer-kereskedelem vagy kábítószer birtoklása miatt megállapították. Tehát az úgynevezett egyszeri elkövető mentesülhet a büntetőjogi felelősségre vonás alól, a fenti feltételek fennállta esetén.

-Véleményem szerint a marihuána orvosi célra való előállításának legalizálása üdvözlendő, de erre számos példa van már világszerte, a csekély mennyiségű könnyű drog fogyasztásának legalizálására is van jó példa, így Hollandiában, és erről érdemes lenne akár társadalmi vitát is nyitni, a hátrányok és az előnyök vizsgálata mellett. Előny lehet például a szabályozott és ellenőrzött keretek közötti fogyasztás, valamint az állam ebből származó adóbevétele is akár, hátrány lehet a pszichikai függőség esetleges kialakulása a fogyasztónál, érvelt az ügyvéd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában