Tapasztalatok és nyelvtudás

2018.01.19. 16:22

Szerencsés egyetemisták: külföldön is tanulhatnak

A Pannon Egyetem jelenleg több mint 32 ország 170-nél is több felsőoktatási intézményével működik együtt az Erasmus plusz mobilitási kapcsolat keretében.

Molnár Sándor

Életes Anikó és Molnár Gábor a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának másodéves hallgatója egyeztet Raffay Ágnes Erasmus-koordinátorral (középen ) Fotó: Molnár Sándor

Az egyetem diákjai, oktatói és belső munkatársai egyaránt pályázhatnak Erasmus-ösztöndíjra.

Életes Anikó és Molnár Gábor a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának másodéves hallgatója egyeztet Raffay Ágnes Erasmus-koordinátorral (középen ) Fotó: Molnár Sándor

- A mai egyetemisták már nagyon szerencsések, mivel több lehetőségük is van arra, hogy külföldre menjenek tanulni vagy szakmai gyakorlatra. A Erasmus plusz az egyik ilyen, amellyel egy fél évet eltölthetnek külföldi oktatási intézményben, illetve a diploma megszerzése után egy éven belül kimehetnek gyakorlatra. Van még a Campus Mundi-ösztöndíj is, amellyel részképzésre, egy vagy esetleg két félévre tanulni, illetve a mesterszakos vagy PhD-hallgatók rövid tanulmányútra is mehetnek – mondta el Raffay Ágnes, a turizmus intézeti tanszék Erasmus-koordinátora.

A hallgatók körében azok az országok a népszerűek, ahol az angol vagy a német nyelvet lehet gyakorolni, de Törökországtól Írországig Európában gyakorlatilag bárhová mehetnek tanulni. A Campus Mundi arra is lehetőséget ad, hogy Európán kívüli országba is menjenek. Érdekesség, hogy sokkal kevesebben vágnak bele, mint amennyien ezt megtehetnék. A diákok a lehetőségek kevesebb mint 50 százalékát veszik csak igénybe. – Ennek az lehet az egyik oka, hogy félnek attól, hogy idegen környezetben kell tanulni, pedig éppen ez a legnagyobb előnye. A másik ok, hogy attól tartanak, hogy csúsznak a tanulmányaikkal. Az alatt a fél év alatt, amit külföldön töltenek, itthon aktív hallgatói jogviszonyuk van, és ha nem tudják az itteni tárgyakat teljesíteni, akkor esetleg elveszik a félévük – vélekedik a koordinátor. Egyébként a kintlétük alatt elvégzett tárgyakat vagy részben, vagy teljes egészében elfogadja az egyetem.

Raffay Ágnes szerint hallgatói szempontból a nyelvgyakorlás és a tapasztalatszerzés a legnagyobb előnye a külföldön eltöltött időszaknak, illetve, hogy kiszakadnak az úgynevezett „mamahotelből” és idegen nyelvi környezetben, idegen közegben megtanulnak önállóan megállni a saját lábukon. A tapasztalatok szerint a jövőbeni munkáltatónak ez legalább olyan fontos, mint hogy konkrétan milyen szakmai ismeretet szerzett valaki. Az egyetem pedig abból tud profitálni, hogy mind a kimenő, mind az Erasmuson keresztül Veszprémbe érkező hallgatók nemzetközi tapasztalatokat hoznak ide, ezáltal bővítik mások ismereteit és színesítik az órákat is.

A hallgatók 4-500 euró ösztöndíjat kapnak havonta a program keretében, míg szakmai gyakorlat esetén 5-600 euró a juttatás. A legtöbb országban ez az összeg elég a megélhetési költségekre, a drágább helyeken pedig heti néhány óra diákmunkával keresik meg a fiatalok a szükséges pluszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában