Rekorder természetjárók

2018.02.27. 09:00

Bánki egyesület – Középiskolás diákokat is bevonnak a mozgalomba

Az évnyitó közgyűlésen jelentette be Móricz Vilmos elnök, hogy Veszprém megye 13 természetjáró civil szervezete közül az első helyen végzett a Bánki Donát Természetbarát Egyesület 2017-ben is.

Tisler Anna

A tagok érdeklődéssel hallgatták a beszámolót Fotó: Tisler Anna

A közgyűlést a Bánki iskola aulájában tartották a minap. Az idén fennállása 15. évét ünneplő, 345 tagú csapat országos szinten is ki-emelkedő, ugyanis a legnagyobb taglétszámmal működő turistaegyesület.

Beszámolójában Móricz Vilmos elnök az eredményekről szólva elmondta, hogy tavaly összesen 967 gyalogos, 169 kerékpáros, 10 magashegyi, 4 sí-, 21 vízi, valamint 1 barlangásztúrájuk volt. Az év folyamán összesen gyalogoltak 21 645 kilométert, kerékpároztak 14 292 kilométert.

A túramozgalmak teljesítésében is megdöntötték saját korábbi rekordjukat, 243 túrázó városi, 79 megyei, 32 re-gionális, 13 országos, 3 pedig nemzetközi mozgalomban vett részt.

Túramozgalmakat hetvennégyen teljesítettek, Bachstädt János harmincnyolcat, Kárpáti Antalné húszat, Babos Anikó és Szalai József tizenkilencet, Lipták József tizennyolcat, Garbai Gábor, Jaskó Veronika, Kovácsné Kóger Judit és Vasanits László tizenötöt. Az Országos Kéktúrát Babos Anikó, Dezső Anna, Lipták József, Lukonics Gábor, Szalai József teljesítette. A Természetjárás Fejlesztéséért elismerés bronz fokozatát vette át Dobogókőn a természetjárók napja alkalmából szervezett összejövetelen Garbai Gábor, a gyalogos szakosztály vezetője, ezüstjelvényes túravezető. Az elismerést a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség támogatásával a Magyar Természetjáró Szövetség ítélte oda. Három tag, Babos Anikó, Szalai József és Bachstädt Ildikó szerzett kiváló minősítést, érdemes minősítést kapott Bachstädt János, Babos Anikó és Csényi Csaba. A Veszprém megyei bakancsos kupát négyen, Bachstädt János, Kárpáti Antalné, Somlai Tibor és Somlainé Ferencsik Erzsébet érdemelte ki. Az év folyamán Szalai József 119 túrát vezetett, Garbai Gábor 96 túrával a második lett, Bachstädt János 90 túrával a harmadik.

A tagok érdeklődéssel hallgatták a beszámolót Fotó: Tisler Anna

A középiskolás diákokkal is megismertetik a természetjárás szépségeit. Az Ajkai Szakképző Iskola Bánki Donát Intézményegysége 166 diákja az emelt óraszámú testnevelésből heti két óra kiváltására a természetjárást választotta, és a Bródy gimnáziumból is vannak túrázó diákok, akiket Pegánné Göntér Szilvia tanárnő fog össze. A diákok edzettségének és érdeklődési körének megfelelő túrákat szervez rendszeresen Móricz Vilmos, Paksa Milán és alkalmanként Káldi Géza.

Lukács József kezdeményezésére elhunyt tagtársaik emlékére kopjafát állítottak a Somló hegyen a Margit-kápolnánál, amit Kocsis Tamás, Somlóvásárhely plébánosa szentelt fel. A kopjafára Völgyesi Ferencné névjegye került fel. A tagok elhatározták, hogy minden évben szeptemberben a kopjafánál tartják egyesületi napjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában