gyökeres fordulat

2018.02.09. 08:30

Felmentették a férfit, aki engedély nélkül gallyazott

Gyökeres fordulatot vett egy ügy a bíróságon. Első fokon elítélték, majd másodfokon felmentették azt a férfit, aki a társasház engedélye nélkül legallyazott egy fát.

Mátételki András

Az ítélet szerint a balatonfüredi Liliom utcai társasházban a 80 éves vádlott megkérte ismerősét, hogy segítsen legallyazni az ablaka előtt álló, 25 centiméter törzsátmérőjű platánt. A segítő láncfűrésszel dolgozott, barátja a létrát tartotta. A gond az volt, hogy a fa csonkításához a lakógyűlés nem járult hozzá, semmilyen határozat nem született. A szakértő megállapítása szerint a fa értéke 337 500 forinttal csökkent.

Az ügyben feljelentés történt, ám a városi kapitányság megszüntette az eljárást, mondván, nem történt bűncselekmény. Ez ellen egy ügyvéd panaszt nyújtott be, de ezt az ügyészség elutasította. Ekkor lépett a színre egy férfi, mint pótmagánvádló, aki bíróságra vitte az ügyet.

A tárgyaláson a vádlott azt mondta, hogy azért csonkították meg a fát, mert az ágak beárnyékolták a lakását, amúgy a fa azóta kihajtott, nem ment tönkre.

A Veszprémi Járásbíróság rongálás vétsége miatt megrovásban részesítette a férfit, s kötelezte a 337 500 forintos kár megtérítésére.

A törvényszék másképpen látta a dolgot: az idős férfit felmentették a vád alól, s kártérítést sem kell fizetnie. Viszont kötelezték a pótmagánvádlót, hogy a vádlott ügyvédjének fizesse meg az összesen 80 ezer forintos munkadíját.

Illusztráció: pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában