a központi régi játszótér helyére sportparkot terveznek

2018.04.01. 12:00

A somlójenői beruházások a közösséget erősítik

Sátor alatt ülő nyuszicsalád jelzi az ünnep közeledtét Somlójenő főterén.

Tisler Anna

Március 15-én ismét a hagyományos somlói túrával ünnepeltek

A nyuszoda, ahogy a helyiek nevezik, Nemes Ferenc, Nemes Dorina, Károly Imre, Belléncs Dávid és a falugondnok, Lukács Attila munkája. A nyuszifigurákat a régóta itt élő Horváth család adományozta az önkormányzatnak.

A helyen, ahol karácsonykor évek óta a betlehemet állítják fel, most a húsvétra készülnek. Az arra járók megállnak, megnézik, a fiatalok szelfiznek a szalmából készült figurák előtt. Az ünnep előtti héten a helyben lakó tanítónők, Nemes Bettina és Nemes Dorina kézműves foglalkozást tartottak a művelődési házban. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár támogatásával szervezett programon a gyerekek nyuszis táskát, ajtódíszt, ajándéktárgyat készítettek, közben a március 15-ei somlói kiránduláson szerzett élményeikről beszélgettek.

Március 15-én ismét a hagyományos somlói túrával ünnepeltek

Nemes Ferencné polgármester, aki megválasztásáig, 2012-ig a művelődési házat vezette, elmondta, hogy 1993-tól minden évben a forradalom és szabadságharc évfordulóján a Somlóra gyalogtúráznak. A hegyen az eseményekhez kapcsolódó kérdésekből történelmi vetélkedőt szerveznek, majd játszanak, szalonnát sütnek. Már felnőtt egy generáció, amelyik így ünnepelt. Van, aki már gyermekével érkezik. A programot várják, az idén harmincöten voltak, ami egy 300 lakosú kistelepülésen komoly létszámnak mondható. A gyermekek színjátszó csoportja ugyancsak 1993 óta működik. Hamarosan készülnek az anyák napjára. Nemrég két család vásárolt ingatlant és telepedett le, egyikben négy gyermeket nevelnek. Közben megérkezett az ötödik osztályos Baráth Veronika Patrícia, aki könyvet szeretett volna kölcsönözni a szünidőre. A polgármester beengedte őt. A kislánytól megtudtuk, hogy szeret olvasni, a kötelező és ajánlott olvasmányokon kívül ifjúsági regényeket kölcsönöz. – A könyvtárba, ha itt vagyok, bárki mehet nyitvatartási időn kívül is – mondta a polgármester. – Örülök, ha jönnek. Minden korosztály jár könyvtárba, igénylik a színházlátogatást is. Természetesen a beszélgetésre is igény tartanak. Van ugyan fogadóórám, de tudják, bármikor bejöhetnek a hivatalba vagy megállíthatnak az utcán. Kérdeznek a várható felújításokról, a rendezvényekről, de van, aki a családjáról mesél, megosztja velem az örömét vagy a bánatát. Azt tartom a legfontosabb feladatomnak, hogy az itt élők érezzék otthonuknak Somlójenőt. Az a legfontosabb, hogy legyünk összetartó közösség.

A beruházásaik is a közösséget erősítik. A falu központjában álló régi játszóteret hamarosan elbontják, helyére sportparkot terveznek. A park előtt áll meg reggel az autóbusz, így amíg várakoznak, akinek kedve van, mozoghat egy keveset, így kellemesebben indul a napja. Mindenki utazik, a gyermekek többsége a szomszédos Somlóvásárhelyre jár óvodába, iskolába, néhányat Tüskevárra írattak be a szülők. A felnőttek dolgozni Ajkára, Devecserbe járnak. A község a főút mellett fekszik, így a közlekedés is jó. Néhány száz méterre van egy előírásoknak megfelelő játszótér, biztonságos fa játékokkal, a felnőtteknek padok. Az első tavaszi napsugarak délutánonként kicsalogatják a fiatalokat. Az idősek heti rendszerességgel csütörtökön, a nyugdíjasklubban töltik az idejüket. Beszélgetnek, prog-ramokat szerveznek. Színházba minden korosztály szeret járni, nemrég Ajkán néztek meg egy darabot. Az utazást a falugondnoki autóval oldják meg. Mivel nagy az igény, a szomszédos Somlóvásárhely önkormányzata is besegít. Júniusban családi napot, júliusban falunapot tartanak.

Sikerrel pályáztak út- és járdafelújításra. Májusban tervezik a megvalósítását. Jelenleg 11 helybeli kap lehetőséget a közfoglalkoztatásban való részvételre. Az idén folytatják a mezőgazdasági termelést, egy hektáron burgonyát, három fóliasátorban paprikát termelnek. A lakosok szívesen vásárolják a vegyszermentesen termelt növényeket. A közeljövőben gyümölcsöse is lesz a községnek, nyertes pályázat esetén.

A Somlón azt az utat, amely mentén a helybelieknek is van területük, szeretnék feljavítani pályázati pénzből. Mivel a felújítás önállóan nem volt pályázható, ezért egy másik célterület fejlesztésével, területvásárlásra és annak gyümölcsfákkal való betelepítésére gondolt a falu vezetősége. A falu végén az önkormányzati területet nemrég parkosították. A park melletti önkormányzati területet a közfoglalkoztatottak tisztítják. A községben sok a zöldterület, a portája előtt mindenki maga gondozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában