a föld napján

2018.04.23. 12:57

Emlékkövet avattak a megyei és városi természetbarátok

Az idén 65 éve alapított Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség jeles elnökei, elnökségében tevékenykedő természetjárók emlékezetét őrzi ezentúl az utókor számára.

Jákói Bernadett

Megyei és városi természetbarátok emlékeztek meg a felavatott emlékjelnél a Szövetség elhunyt elnökségi tagjaira, elnökeire Fotó: Jákói Bernadett

A felavatási ceremónia a VMTSZ központi rendezvénye volt, ezzel egyidejűleg itt tartották meg a megyei természetbarát-találkozót is, közel száz bakancsos részvételével.

A Laczkó Dezső-forrás felé vezető Veszprémvölgyi út mentén, a turistapihenőben, a Piros sáv turistaút szomszédságában a zöldövezetben került elhelyezésre az emlékjel a VMTSZ és a Veszprém MJV Önkormányzat jóvoltából, rajta 20 jeles névvel, akik az elmúlt hat és fél évtizedben kiemelkedő tevékenységükkel gazdagították és emelték a természetjárás ügyét.

Megyei és városi természetbarátok emlékeztek meg a felavatott emlékjelnél a szövetség elhunyt elnökségi tagjairól, elnökeiről Fotó: Jákói Bernadett

– Már régen felvetődött a gondolat, hogy a megyei szövetség emlékhellyel adózzon az egykori elődök, a korabeli elnökségben aktívan tevékenykedő tagok előtt, akik a nemcsak a városi, hanem a megyei turistaügyeket ápolták, a megyei turistaútvonal-hálózatot kialakították, létrehozták, gondozták, túraversenyeket szerveztek. Kiváltképp itt a Séd völgyében, a természetjárók által kedvelt területen kaptak méltó elhelyezést a szövetség alapításának jubileumi évében – mondta el Mag Éva elnök, aki köszöntőbeszédében Föld napi megemlékezéssel, majd Berda József turistaköltő stílusos versével, saját előadásában nyitotta meg a programot.

A megemlékező műsorban a turistaság epizódjaiból kaphatott ízelítőt az emlékező közönség, valamint moldvai népdalokat hallhattak Kruppa-Jakab Éva népdalénekes előadásában. A természetjárók versekkel, közös élményekkel, visszaemlékezésekkel idézték fel elődeik tevékenységét, akik nemcsak a bakancsos ügyeket, hanem a hazafiság- és a hontisztelő, honismereti feladatokat is ellátták az elmúlt évtizedekben.

A rendezvényt furulyaszóval kísért közös ének, a turisták himnuszává vált Indulj el egy úton című közismert népdal zárta, majd a városi sétaprogram eredményhirdetését követően a bakancsos emlékezők virágot helyeztek el a felavatott emlékjelre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában