Megálló a 21. században

2018.04.06. 07:00

Tizenöt éves álom valósult meg Balatonfőkajáron

Sportöltöző és vasútállomás újult meg a településen, mindkét fejlesztés többszörös összefogás eredményeként valósulhatott meg.

Leitner Vera

A sportöltöző avatóünnepségén táncos-verses műsorral működtek közre a környékbeli fiatalok Fotó: Penovác Károly/napló

A turistaszezon kezdetére fejezi be a MÁV Balatonfőkajár felső állomásépületének és környezetének felújítását – hangzott el a csütörtöki átadón, melynek keretében a beruházás első, legjelentősebb ütemeként a megújult megállót nyitotta meg az utazóközönség számára Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Forró Zsolt, Balatonfőkajár polgármestere.

Az 1950-es években épült megálló teljesen megújult, továbbá az épület utasforgalmi terei akadálymentessé váltak. – Mindannyian tudjuk, hogy ez egy híres-hírhedt megállóhely volt – utalt beszédében Dávid Ilona a sajtóban néhány éve megjelent cikkre, mely az állomásépület méltatlan állapotáról számolt be –, de nemcsak erről nevezetes ez a megálló, hanem arról is, hogy ez a Balaton északi partjának kapuja. A MÁV úgy döntött, saját forrásaiból figyelmet fordít a kisebb megállók megújítására – nyilatkozta az elnök-vezérigazgató. A beruházás költsége meghaladta a 80 millió forintot.

A sportöltöző avatóünnepségén táncos-verses műsorral működtek közre a környékbeli fiatalok Fotó: Penovác Károly/napló

– Balatonfőkajár nem egy az állomások sorában, hanem a legfontosabb számunkra, hiszen sikerült egy régi, tizenöt éves álmunkat megvalósítani. Feladatunk van még, utat, vízvezetéket építünk még ki, egy 21. századi állomást fogunk létrehozni – mondta Forró Zsolt, továbbá megjegyezte, hogy a MÁV a turistaszezon kezdetére fejezi be Balatonfőkajár felső állomásépületének teljes körű felújítását. Kontrát Károly kiemelte, megérte a többéves együttműködés, közösen végzett munka, hogy elkészülhessen a település lakói és az ide, a Balaton közelébe érkező turisták számára egyaránt hasznos beruházás.

Ugyancsak a csütörtöki napon, délután adta át Forró Zsolt és Kontrát Károly a balatonfőkajári sportpálya öltözőjét. A polgármester elmondta, az épület nem kizárólag futballisták számára készült, mivel Balatonfőkajáron jelenleg nincs labdarúgócsapat, ám reméli, hogy a település gyermekei, fiataljai jól ki fogják tudni használni. Hozzátette, az öltöző egy több elemből álló szabadidős komplexum részeként valósult meg. A közeljövőben megépítendő Budapest–Balaton kerékpárúton a településre érkező kerékpárosok számára ugyanis pihenőt, egy pergolát helyeztek el a sportpálya mellett, ugyanitt kaptak helyet különböző szabadtéri fitneszeszközök is, melyeket bárki bármikor használhat erősítésre. Az épület megépítését a Belügyminisztérium pályázat útján 20 millió forinttal támogatta, ehhez járult hozzá a település közel 12 millió forinttal. A polgármester kiemelte, a munka még nem zárult le, hiszen például a kispadok felújítása, áthelyezése még várat magára, ezt civil összefogásból kívánják megvalósítani.

– Kell egy csapat, kell egy öltöző, kell egy közösség és kell a közönség. Én azt gondolom, hogy Balatonfőkajáron ehhez minden megvan, ez egy nagyon jó adottságú sporttelep, hiszen nem csak egy pályáról van szó – mondta el Kontrát Károly, aki fogadalmat is tett az átadón megjelentek előtt, akiknek azt ígérte, amennyiben őt választják meg a kerületben országgyűlési képviselőnek, illetve ha összeáll egy helyi futballcsapat, akkor megszervezi, hogy a parlamenti válogatott eljöjjön és labdarúgó-mérkőzést játsszon a balatonfőkajáriakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában