Szent Flórián

2018.05.04. 17:29

Ünnepélyes állománygyűlés Veszprémben: védőszentjükre emlékeztek a tűzoltók

Szent Flórián története mindannyiunk számára példamutató és tanulságos.

Kovács Erika

Hirschl János címzetes tűzoltó főtörzsőrmester (középen) a „2017-es Év Veszprémi Tűzoltója” kitüntető címet vehette át Dányi Béla dandártábornoktól (balról) és Porga Gyulától, Veszprém polgármesterétől Fotó: Nagy Emese

Amennyiben az általa képviselt értékek mentén éljük életünket, kiállunk bajtársainkért, tiszteljük a hagyományokat, a jövőben még sikeresebbek lehetünk, és sokat tehetünk Veszprém megye mentő-tűzvédelmének további fejlődéséért.

 

Így fogalmazott Kapuvári Viktória tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgató-helyettese a tűzoltók védőszentje tiszteletére rendezett ünnepi állománygyűlésen, a megyeházán.

A szónok kiemelte, az emberfeletti hatalmakhoz való fohászkodás egyidős az emberiséggel. Sokan, sokszor keresték már a világban, hogy az embert fenyegető veszélyek ellen hogyan lehetne minél hatékonyabban védekezni. A tűztől való rettegés keltette életre Flórián kultuszát, mely elsősorban Ausztriában virágzik a késő középkor óta, és a környező országokban, a német, svájci, cseh, szlovák, lengyel, román, szláv, olasz és magyar területeken terjedt el leginkább. A tűzzel dolgozók, a tűzoltók, fazekasok, serfőzők, pékek, kéményseprők védőszentje lett, és a gyakori tűzesetek miatt a barokk kortól kezdve egyre több ház homlokzatán állították kis fülkébe a szobrát. Alakja az elmúlt századokban a tűz ellen küzdő ember jelképévé vált.

-Szent Flórián története mindannyiunk számára példamutató és tanulságos. Amennyiben az általa képviselt értékek mentén éljük életünket, kiállunk bajtársainkért, tiszteljük a hagyományokat, a jövőben még sikeresebbek lehetünk, és sokat tehetünk Veszprém megye mentő-tűzvédelmének további fejlődéséért, fogalmazott a gazdasági igazgató-helyettes.

Hirschl János címzetes tűzoltó főtörzsőrmester (középen) a „2017-es Év Veszprémi Tűzoltója” kitüntető címet vehette át Dányi Béla dandártábornoktól (balról) és Porga Gyulától, Veszprém polgármesterétől
Fotó: Nagy Emese

 

Takács Szabolcs kormánymegbízott pohárköszöntőjében méltatta a tűzoltók áldozatos munkáját, illetve a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság és a katasztrófavédelmi igazgatóság példás együttműködését.

A rendezvényen Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató, a tűzoltósághoz kötődő civil szervezetek képviselői és a városvezetők jutalmakat adtak át. A jutalmazottak között a „2017-es Év Veszprémi Tűzoltója” kitüntető címet Hirschl János címzetes tűzoltó főtörzsőrmester kapta meg. Pápáról az elmúlt év tűzoltója Veszeli Tamás címzetes tűzoltó főhadnagy, Ajkáról Hock Attila címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, Balatonfűzfőről Bognár Norbert tűzoltó főtörzsőrmester, Badacsonytomajról Horváth Balázs címzetes tűzoltó főtörzsőrmester vehette át a kitüntető címet.

Az ünnepségen alkalomhoz illő szép műsorral ajándékozta meg a közönséget Szolgai Réka, és a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar Zeitler Dénes vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában