tihany

2018.06.05. 09:44

A szerzetesek életébe pillanthattak be a Veszprémi Főegyházmegye hittanos találkozóján

A szerzetesek mindennapjaival ismerkedhettek meg a gyerekek a hittanos találkozón.

Napló-információ

A gyertyaöntés mesterségével is megismerkedtek a gyerekek

A Veszprémi Főegyházmegye területéről mintegy 700 fiatal gyűlt össze szombaton a Tihanyi Bencés Apátságban. A találkozó főpásztori szentmisével kezdődött, amelyet Márfi Gyula érsek a tihanyi bencés atyákkal, valamint a hittanosokkal érkezett atyákkal együtt mutatott be.

A szentmisét azért ajánlották fel, hogy a fiatalok megtalálják az életben hivatásukat, akár papi vagy szerzetesi, akár a családi élet hivatását adja meg nekik a Jóisten. A szentbeszédben Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele Szent Benedek példáján keresztül hívta fel a fiatalok figyelmét arra: legfontosabb, hogy jobban megismerjék Jézust és meghallják az ő hívását. A főpásztor a szentmise végén Szent Benedek érméket áldott meg, mely a közösség ajándéka volt a gyerekeknek.

Márfi Gyula érsek a hittanverseny témájára utalva felidézte az elmúlt év őszén a Szentatyánál tett látogatását, amelyen büszkén mondhatta el, hogy Brenner János egyházmegyéjéből származik, s akkoriban jelentették be a boldoggá avatást. Kérte a Szentatyát, hogy minél hamarabb sor kerülhessen a litéri munkáslány, Bódi Magdi boldoggá avatására is. Ezután a főpásztor Felker Zsolttal, a Hitoktatási Bizottság elnökével együtt adta át a díjakat a Főegyházmegyei Hittanverseny győzteseinek.

A gyertyaöntés mesterségével is megismerkedtek a gyerekek

A programokat a főszervező, Barkó Gábor Ágoston bencés atya, a tihanyi plébánia vezetője ismertette. A gyerekek a szerzetesek mindennapjaival ismerkedhettek meg; gyertyaöntés, gyógynövények, levendula-ültetés, levendula-aratás várta őket, levendulás sütit készítettek, bencés édességeket. Sétára indultak a félszigeten a tihanyi legendák nyomában, érdekes történeteket hallhattak a szerzetesekről a szerzetesektől. Lemehettek abba a szerzetesi kriptába, ami évente csak kétszer látogatható, a királyi sírt is meglátogathatták, de focibajnokság is várta a különböző egyházközségből nevezett csapatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában