a régi Várpalotát kívánták megidézni

2018.06.26. 10:43

Krúdy Gyula-emlékestet tartottak cigányzenével és fiákergulyással

Pinceszer „Radics János pincéjében” címmel tartották meg a Krúdy Gyula-emlékév legutóbbi rendezvényét Szalai Marianna önkormányzati képviselő loncsosi pincéjénél.

Szabó Péter Dániel

A muzsikát Mihók István prímás és zenekara biztosította a Loncsosban is Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

Egész éves rendezvénysorozattal tiszteleg a Várpalotához ezer szállal kötődő, 140 esztendővel ezelőtt született Krúdy Gyula előtt Várpalota és a magyar prózaírás mesterének nevét viselő városi könyvtár. A színes programkínálat újabb állomásaként egy rendhagyó gasztronómiai eseményt szervezett a városi könyvár, illetve a Loncsosi Baráti Kör, melyen Krúdy Gyulát – már mondhatni megszokott módon – Pócsik József személyesítette meg, de közreműködtek a Thuri György Gimnázium tanulói, a talpalávalóról pedig Mihók István prímás és zenekara gondoskodott.

A muzsikát Mihók István prímás és zenekara biztosította a Loncsosban is Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

A programon elhangzott, a pinceszerrel a régi Várpalotát kívánták megidézni a szervezők. Loncsosban nagy tradíció­ja van a szőlőtermesztésnek és a borászatnak, ezért itt vált igazán autentikussá a program.

– A Krúdy-emlékév programjaira, így erre a pinceszerre sem protokolláris eseményként tekintek, sokkal inkább úgy, mint egy bensőséges, családias hangulatú rendezvényre, s úgy látom, hogy a résztvevők is így vannak ezzel. Az ilyen alkalmak segítenek abban, hogy a városlakók közelebb kerüljenek Krúdy Gyulához és az irodalomhoz, ami az emlékév alapvető célja is egyben – mondta el lapunknak Campanari-Talabér Márta polgármester, aki férje társaságában látogatott el a loncsosi pinceszerre.

A hangulatos esemény gasztronómiai kínálatában a jó fajtaborok és ágyas pálinkák mellett a vendégeknek fiákergulyást szolgáltak fel, amely a fiákeresekről kapta a nevét, akik anno az omlós pörkölthöz tükörtojást, pirított kolbászt és ecetes uborkát is rendeltek, megpúpozva az ételt, hogy biztosan jóllakjanak.

– Úgy érzem, hogy eddig nagyon jól sikerültek az emlékév programjai, nagy örömünkre a várpalotaiak szép számmal vesznek részt a rendezvényeken. Ezúttal egy kissé kötetlenebb estet szerveztünk, ami éppúgy jól kapcsolódik Krúdyhoz, mint a Thury-várban tartott gábli, azaz villás reggeli – tette hozzá Budai László, az író nevét viselő városi könyvtár vezetője.

A Krúdy Gyula-emlékév többek között október 5-én az immár hagyományosnak tekinthető, húsz esztendővel ezelőtt indult Szindbád-vacsorával folytatódik, illetve egy Krúdy tematikus hetet is rendez majd a könyvtár, amelynek keretében a gyerekeknek könyves játszóházat, az időseknek pedig egy Krúdy témájú írókörös foglalkozást tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában