Egykori tanárukról is megemlékeztek

2018.06.12. 07:00

Nyolcadik alkalommal gyűltek össze a zirci Reguly általános iskola öregdiákjai

Nyolcadik alkalommal rendezték meg az Öregdiákok találkozóját a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri épületében.

Kelemen Gábor

Az öregdiákok koszorúkat helyeztek el Békefi Antal emléktáblájánál, majd közös éneklés zárta a programot Fotó: Kelemen Gábor

A rendezvénynek helyet adó tornateremben 1950-es évekbeli iskolai életképek, korábbi öregdiák-találkozók fotóinak nézegetésével lehetett nosztalgiázni, és Szűcs István Miklós okleveles képzőművész, középiskolai tanár tanítványainak rajzaiból nyílt kiállítás erre a napra.

Az öregdiákok koszorúkat helyeztek el Békefi Antal emléktáblájánál, majd közös éneklés zárta a programot Fotó: Kelemen Gábor

Az öregdiákok Békefi Antal népdalgyűjtő, az iskola egykori tanárának fáradhatatlan kultúraközvetítő szellemiségét is ápolják ezen alkalmakkor. A „tanár úr” portréja is kikerült a falra, és hangját is hallhatták archív felvételről. Stadler Jenő főszervező köszöntőjét követően Szakács Ildikó bensőséges szavalata nyitotta meg a kulturális műsort, majd Takács Nándorné, a házigazda iskola igazgató-helyettese köszöntötte a szép számmal egybegyűlt öregdiákokat. A Békefi család több tagja is jelen volt a találkozón, Békefi Antal öccse, Békefi József emlékezőbeszédet is tartott.

Ezután Jakabné Kiss Éva két azonos témájú balladát – egy bakonyit és egy Vas megyéből származót – adott elő Békefi Antal hagyatékából, és a Kemenesmagasi Népdalkör is merített műsorában mindkét helység népdalaiból. Az együttes vezetője, Sebestyén Zoltán a közönséget is bevonta az előadásba, a végén együtt énekeltek az öregdiákok.

A kulturális program után folytatódhatott a közös emlékek felidézése, majd egyszer csak kicsengettek, és az öregdiákok sétára indultak a Rákóczi téren. Előbb az emlékfájukhoz érkeztek, ahol Békefi Antal szülőfaluja, Bakonyoszlop polgármestere, Wolf Ferenc emlékezett meg a családról. Majd tovább-ballagtak Békefi Antal emléktáblájához, itt koszorúzás, közös éneklés és Ottó Péter polgármester köszöntője zárta az ünnepséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában