szeretnék megmenteni

2018.06.09. 12:28

Villám csapott Balatonfűzfő legendás mamutfenyőjébe

Villám csapott a péntek hajnali viharban Balatonfűzfő féltett természeti kincsébe, a mintegy negyvenméteres hegyi mamutfenyőbe, melyet még 1936-ban ültettek, közölte a szomorú hírt Marton Béla polgármester.

Kovács Erika

- A fa nemcsak régi, hanem különleges látvány a városban, Balatonfűzfő emblematikus jelképének számít, amelyre nagyon büszkék vagyunk – szögezte le Marton Béla.

A hegyi mamutfenyő megsérült részeit a tűzoltók emelődaruból távolították el Fotó: önkormányzat

A polgármester felidézte, a fa megsérült részeit a helybeli és a veszprémi tűzoltók mintegy negyvenméteres emelődaruból eltávolították, majd a fát vissza is vágták. A helybeliek azt tervezik, hogy szakértővel vizsgáltatják meg, mit lehet tenni az öreg növényért, így utánajárnak annak, hogy egy permetezés, illetve tápanyag segíthet-e rajta.

Bíznak a különleges fenyő megmaradásában, de ha semmiképpen nem lehet megmenteni, akkor a helyébe újat ültetnek majd, és a régi emlékére emlékhelyet, tanösvényt hoznak létre. Itt terveik szerint a különleges növényekről, többek között a hegyi mamutfenyőről táblákon különféle információkat, dokumentumokat helyeznek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában