A zene hatalmas ereje

2018.07.18. 07:00

Komoly összefogás a pápai református templom felújításáért

Pápa Két kórus, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató idei győztese és más közreműködők adtak jótékonysági hangversenyt a református templomért.

Laskovics Márió

A Dunántúli Református Kántorképző tanfolyam kórusa és a pápai református gyülekezet Séllyei István Énekkara közös hangversennyel támogatta a templomfelújítást. Vezényel Veresné Petrőcz Mária, jobbra fent Parola Csaba karnagy

A Dunántúli Református Kántorképző tanfolyam kórusa és a pápai református gyülekezet Séllyei István Énekkara adott közös jótékonysági hangversenyt Beke Márk harsonásnak, a Virtuózok 2018-as győztesének közreműködésével a közelmúltban a református templomban. A műsorban többek között szerepelt Parola Csabának, a Séllyei István Énekkar karnagyának két zsoltárfeldolgozása, közreműködött továbbá Gerhát László zongorán, Kiss Gergő orgonán, Szabó Tamás hegedűn, valamint Lukács Elek és Veresné Petrőcz Mária, a kántorképző tanfolyam vezetője énekkel.

A Dunántúli Református Kántorképző tanfolyam kórusa és a pápai református gyülekezet Séllyei István Énekkara közös hangversennyel támogatta a templomfelújítást. Vezényel Veresné Petrőcz Mária, jobbra fent Parola Csaba karnagy

Mint megtudtuk, az idén immár 27. alkalommal megszervezett háromhetes képzésen több mint ötven általános és középiskolás, egyetemista vett részt, közülük hatan tettek kántorvizsgát. Elméleti foglalkozások, énekes, hangszeres órák, csoportos és egyéni alkalmak segítették a kurzus résztvevőit a fejlődésben.

Parola Csaba a műveiről elmondta, hogy a 16. századi 150. zsoltár elhangzása után a jazz­feldolgozását, majd pedig a reformáció 500. évfordulójára írt, tavaly bemutatott 107. zsoltárt hallhatta a közönség.

A kecskeméti Beke Márk felidézte: trombitával kezdte hangszeres tanulmányait, azonban két év után – tanára javaslatára – harsonára váltott. Három éve maga is részese volt a kántorképzőnek, melyről szép közösségi emlékeket, hasznos ismereteket őriz.

A Virtuózok kapcsán hozzátette, a kezdeti feszültséget követően kellemes légkört tapasztalt, illetve előrevivő kapcsolatokra tett szert. A pápai fellépésén előadott két darabjával múlt héten egy amerikai harsonás világversenyen is sikeresen szerepelt, ahol 900 harsonás kiválóság közül válogatták a döntőbe.

Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházközség vezető lelkipásztora közölte, mivel az 50 millió forint körüli állami támogatás nem lesz elegendő, ezért a hangversenyen befolyt adományokat is a templom tetőszerkezetének felújítására fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában