Veszprém

2018.08.24. 20:28

Idejüket és figyelmüket adják a segítségre szorulóknak

A megyeszékhely ad otthont a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) háromnapos konferenciájának.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

A szervezet 31. országos tanácskozása péntektől vasárnapig tart a Hangvillában. A rendezvényre mintegy 250 résztvevő, önkéntes, lelki elsősegélyt nyújtó ügyelő érkezett Magyarországról, határon túli magyar nyelvű szolgálatoktól, valamint Lengyelországból, Ukrajnából, Oroszországból, Szlovéniából és Ausztriából.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A konferencia idei témái, hogyan előzhető meg a kiégés, hogyan dolgozhatók fel a munka során szerzett traumák, mondta Payrich Mária, a veszprémi lelki elsősegélyszolgálatot működtető Kapcsolat ’96 Mentálhigiénés Egyesület elnöke, szervező. A résztvevők plenáris előadások mellett műhelymunkán vehetnek részt pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Széles Csongor, az EMMI ifjúsági főosztályának főosztályvezető-helyettese az ügyelők munkáját méltatta, míg Varga Gábor, a LESZ elnöke megnyitójában arról is beszélt, a segítőknek harmóniában kell élniük, hogy segíteni tudjanak a hívóknak. Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében kiemelte, nagy szükség van a segítők munkájára, az adatok szerint ugyanis tavaly meredeken nőtt a hívások száma: 2017-ben mintegy 14 ezer hívást fogadtak az ügyelők, ami nyolcvan százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A konferencián részt vesz a Telefonos Lelkisegélyszolgálatok Nemzetközi Szövetsége (IFOTESZ) elnöke, Christine Duvivier is.

Országosan jelenleg 18 lelki elsősegélyszolgálat működik. Az ügyelők a lelki válságban lévők hívásait fogadják, és igyekeznek segíteni abban, hogy a hívó túljusson a válsághelyzeten. A lelki elsősegélyszolgálat a 116-123-as telefonszámon ingyenesen hívható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában