Újraindult a szakképzés

2018.09.26. 07:00

A jövő asztalosai és bolti eladói tanulnak az intézményben

Az olyan összefogásokkal jutunk előbbre, amikor a helyi közösség, a város vezetése és a kormányzat egy irányban gondolkodik, így indulnak el olyan fejlesztések, amelyek a jövő alapját jelenthetik.

Tóth B. Zsuzsa

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a kormányzati szándék és a helyi igények egymásra találását hangsúlyozta Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Így fogalmazott avatóbeszédében a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája megnyitóünnepségén Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. – A szakképzés lehetősége itt van. Ma mindenki jó szakemberre vár, a szakképzés felé elvárások vannak. Ez megijeszthetne bennünket, de a bölcs ember az elvárásokat lehetőségnek tekinti, az pedig alapot ad a cél elérésére. A szakképzésben ma olyan tartalmi és infrastrukturális megújulásokat tervezünk amelyek biztos alapot teremthetnek arra, hogy a szakképzés presztízse visszaálljon. A kétkezi munka nélkül nagy bajban lennénk, fontos, hogy a mesterek átadják a tudásukat, és a diákok a digitalizációtól kezdve a legújabb technikákig mindent megtanulhassanak. Mindehhez eszköz, épület kell – mondta Pölöskei Gáborné, méltatva a sümegi példát.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy örömünnep az átadás napja. – Néhány éve nagy űr volt a szakképzés terén a régióban, ezt megérezték a vállalkozások, gazdasági társaságok és a polgárok is. Immár két állami szakképző intézmény van a régióban, az ajkai után most Sümegen is elindult a szakképzés, ez már tudja

biztosítani a régió számára a szakembereket – mondta Fenyvesi Zoltán.

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a kormányzati szándék és a helyi igények egymásra találását hangsúlyozta Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója szerint a helyi és térségi vállalkozásoknak utánpótlást ad a képzés, a szakmák elsajátításával versenyképes jövedelemre, biztos életre tehetnek szert a fiatalok. – Már most látszik, hogy a jövő tanév szép beiskolázási sikereket ígér, bízom benne, hogy még többeket bevonhatunk ebbe, és megvalósulhat a munkaerőpiac igényeire alapozott szakképzés – mondta a főigazgató.

Végh László polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy milyen fontos az álmok beteljesedése. – Sok ember álmából egy város álma is beteljesedhet. Sümegen a hetvenes években volt szakképzés, ezt a városlakók nem felejtették el, sokan várták, hogy újra legyen ilyen iskola. Ez az álom valóra vált, az egykori járásbíróság épülete sok funkciót betöltött már, remélem, a mostani szerepe sok évtizeden át megmarad – mondta a polgármester, és köszönetet mondott mind- azoknak, akik az iskoláért tettek, így most asztalosokat és bolti eladókat képezhetnek az intézményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában