Hősök keresztútján

2018.09.13. 07:00

A polgári lakosság háláját fejezték ki a katonák felé

A Jutasi Altisztképzőre és a világháborúkban harcolt magyar katonákra emlékeztek zarándokúttal és szentmisével Kisboldogasszony napján.

Marton Attila

A megemlékezés után Tóth András Sándor plébános celebrált szentmisét

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A rendezvényen – amelyet a Hét Domb Egyesület és az MH 54. Veszprém Radarezred közösen szervezett – ünnepi beszédekkel emlékeztek a hősökre, majd keresztutat és szentmisét tartottak. Rácz Katalin, a Hét Domb Egyesület elnöke elmondta, a zarándoklattal a Jutasi Altisztképző növendékeinek és oktatóinak, valamint a hazáért életüket áldozó katonáknak állítottak mementót. Veszprémben 1924 és 1944 között működött a Jutasi Altisztképző. A második világháború éveiben szabadtéri szentmiséket tartottak a Rab Mária-forrásnál, ahová a háború éveiben zarándoklatokat is szerveztek.

A megemlékezés után Tóth András Sándor plébános celebrált szentmisét Fotó: Nagy Lajos/Napló

A napokban tartott, Hősök keresztútja elnevezésű rendezvényen azt a mintegy másfél kilométeres utat járták be a résztvevők, amelyen egykor az altisztképző növendékei is meneteltek: a séta a levéltártól a Rab Mária-forrásig haladt, összesen tizenöt állomással. A stációknál az MH 54. Veszprém Radarezred katonái álltak őrt, a keresztutat Zsebe Attila börtönlelkész vezette, az utat bejárók között az önkormányzatot Némedi Lajos alpolgármester képviselte.

Rainer Pál történész, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársa köszöntőjében elmondta, az első világháborúban az Osztrák–Magyar Monarchia kilencmillió katonája harcolt, közülük mintegy másfél millióan vesztették életüket, és 1,9 millióan sebesültek meg. A szakember elmondta, a veszprémi 31. honvéd gyalogezred mellett a 19-es gyalogezredben is sokan szolgáltak a térségben élők közül. A történész kiemelte, a 31-es gyalogezred hősi halottjainak számát 7-9 ezerre becsülik.

Az egykori Jutasi Altisztképző jogutódja, a 2011-ben Szentendrén alakult MH Altiszti Akadémia azonosul az egykori iskola értékeivel – mondta Bozó Tibor dandártábornok, az akadémia parancsnoka a Rab Mária-forrásnál. Hozzátette, a Jutasi Altisztképző kiváló katonákat adott a hazának, és társadalmi szerepet is vállaltak, például altisztek építették fel a balatonszőlősi templomot és újították fel az ottani katolikus és református iskolát. Megjegyezte, az ő késői örököseikként ebben a szellemben nevelik a tisztképzőbe járókat. Kollár Pál zászlós, az MH Kinizsi Pál Altiszti Akadémia képviselője elmondta, az első világháborúban Magyarország a területéhez és lakosságszámához viszonyítva nagyobb áldozatot hozott, mint a Monarchia Lajtán túli tartományai. Az első világháború alatt négymillió magyar katona harcolt a közös hadseregben, és közülük több mint hatszázezren estek el, a sebesültek, hadifoglyok száma elérte a másfél milliót.

A megemlékezés után Tóth András Sándor, Gyulafirátót plébánosa celebrált szentmisét, amelyen közreműködött a Légierő Zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában