itt a szüret

2018.09.20. 07:00

Mézédes mustot préseltek Balatonarácson

Hordjuk össze a szőlőt, préseljük ki a mustot, készítsük el ismét Arács borát, ezzel is jelezzük az összetartást, így nyitotta meg a szüretet Balatonarácson Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere az elmúlt hétvégén, a Hősök terén.

Kovács Erika

Fabacsocsics Zoltán főszervező (középen, fehér ingben) is vitt szőlőt és préselte a mustot

Kitűnő hangulatban, Kalányos Dezső harmonikamuzsikája mellett hordták, vitték a gyönyörű kék és fehér színű szőlőfürtöket, köztük sok gyermek is az arácsi szüreten, amit az Arácsért Alapítvány szervezett meg Fabacsovics Zoltán kuratóriumi elnök vezetésével.

Fabacsocsics Zoltán főszervező (középen, fehér ingben) is vitt szőlőt és préselte a mustot

Az elnök azt mondta, nagyon fontosnak tartják ezt a mulatságot, amit 2003 óta minden esztendőben megszerveznek, mert ilyenkor a legapróbbak is látják, miből is áll a szüret, mennyi munkát végeznek az emberek, nem beszélve arról, hogy testközelből ismerik meg a szüreti feladatokkal, amelyben természetesen ők is részt vehetnek. Ezt a munkát egy balatoni gyermeknek ismernie is kell, nem igaz? – kérdezte jókedéllyel Fabacsovics Zoltán.

Császár Gyönyvér és Gaál Emese szorgalmasan dolgozott a szüreten, Balatonarácson

Felnőttek, idősebbek és fiatalok, valamint a gyermekek egyaránt nagy élvezettel préselték a friss, mézédes mustot a téren felállított több présben. Sokan zöldségekkel díszített zsíros kenyérrel, finom süteményekkel, pogácsával érkeztek, és kínálták a szüretelőket, akik elkészítik majd Balatonarács borát, ahogy történik ez minden évben.

A szüreti mulatsághoz illő hangulatról az alkalomhoz illő dalokkal, muzsikával a Kék Balaton Népdalkör gondoskodott

Hagyományaik szerint novemberben, Márton napon nevet is adnak az újbornak, amit tavaly „Bajuszsimogatónak” neveztek el. A szüreti mulatsághoz illő hangulatról az alkalomhoz illő dalokkal, muzsikával a Kék Balaton Népdalkör gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában