A nők helyzetéről tájékozódtak

2018.12.15. 07:00

Kínai vendégek látogattak Veszprémbe

Hatfős kínai küldöttség érkezett péntek délelőtt a városházára Ningpóból, hogy a veszprémi nőket és gyerekeket érintő kérdésekről testvérvárosuk vezetőitől kapjanak válaszokat.

Leitner Vera

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Némedi Lajos alpolgármester, valamint különböző területek veszprémi női vezetői fogadták a kínai testvérvárosból érkezett, női érdekvédelmi szervezetek tagjaiból, vezetőiből álló különítményt, mely így Barták Péternétől, a Báthory István általános iskola igazgatójától, Neveda Amáliától, az Agóra VMK igazgatójától, valamint Neubauer Edittől, a Villa Medici Hotel és Étterem egyik tulajdonosától szerezhetett információkat az oktatás-, illetve a kultúraszervezésről, valamint a vállalkozói szférában tevékenykedő nők helyzetéről, eredményeiről.

A kínai delegáció a városházán Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kínai Ningpo településről érkezett látogatók elmondták, eddig tizenhat országban összesen húsz testvérvárosukat látogatták meg, s valamennyi településen a nők helyzetével, lehetőségeivel, valamint általában véve a nők és a gyermekek életével kapcsolatban szerettek volna új, bővebb ismereteket és sikeresen alkalmazott jó gyakorlatokat elsajátítani. Ningpo jelenleg is számos, a nők előrejutását, érvényesülését segítő gazdasági és kulturális kapcsolattal rendelkezik világszerte, egyben ezeknek a kapcsolatoknak a bővítését is tervezik, így Veszprémmel is szívesen működnének együtt a továbbiakban. A találkozó során Némedi Lajos alpolgármester ismertette a város legfontosabb helyi sajátosságait.

Ezután három helyi női vezető kapott szót, hogy szakterületét és annak a nőkre és gyermekekre vonatkozó jellegzetességeit bemutassa a látogatók számára. Az oktatási, kulturális és vállalkozói beszámolókat követően a kínai női érdekvédelmi szervezetek képviselői tettek fel kérdéseket, számos témát érintve. Különösen érdekelte a látogatókat például az állami, kormányzati támogatások jelenléte a nőket érintő munkahelyek, illetve gyermekekkel foglalkozó szervezetek tekintetében, s meglepő volt számukra, hogy Veszprémben ezek többsége (bölcsőde, óvoda, iskola, valamint a közösségi programokat kínáló művelődési központ) nem magánkézben van.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában