doni megemlékezés

2019.01.17. 07:00

Hősiesen küzdő katonák

A magyar hadtörténet egyik legsúlyosabb vereségére, a doni katasztrófára emlékeztek szombaton katonai tiszteletadás mellett a városlakók a Thuri téren található világháborús emlékműnél.

Szabó Péter Dániel

A civil szervezetek képviselői virággal tisztelegtek az áldozatok emléke előtt Fotó: Szabó Péter Dániel

Hetvenhat évvel ezelőtt, 1943. január 12-én érte a Don folyónál védelmi állásokba húzódott 2. magyar hadsereget az első nagyarányú szovjet támadás, melyet néhány napon belül újabb csapások követtek. A messze a hazától zajló harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak. Honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a mínusz 40 fokos orosz télben, hangzott el a megemlékezésen.

– A szovjet levéltári adatok alapján történelmi tény, hogy mintegy 150-155 ezer fős orosz emberveszteség és sok technikai eszköz megsemmisülése árán sikerült csak a magyarok visszaszorítása, ami nyilvánvalóvá teszi a 2. magyar hadsereg hősies küzdelmét. Az óriási túlerővel szemben azonban már lehetetlen volt a védekezés, január 17-én elrendelték a magyar csapatok kivonulását. A visszavonuló seregben a rendkívüli hideg miatt minden éjszaka legyengült, lerongyolódott emberek ezrei fagytak halálra, az életben maradottak pedig tovább vánszorogtak.

A civil szervezetek képviselői virággal tisztelegtek az áldozatok emléke előtt Fotó: Szabó Péter Dániel

Melegedni, megpihenni az elpusztított, felgyújtott falvak tüzénél tudtak, táplálékul a megfagyott lovak húsát ették. A 2. magyar hadsereg lényegében megsemmisült – mondta el megemlékező beszédében Sztanke Zoltán. A Palotai Turul Társaság tagja hozzátette, ma nem csak a Don poklában elhunytakra emlékeztünk, hanem a háborúban odaveszett valamennyi honfitársunkra is.

A megemlékezés zárásaként katonai tiszteletadás mellett a megjelentek koszorúkat és mécseseket helyeztek el a világháborús emlékmű lábánál. A város önkormányzata nevében Katona Csaba alpolgármester koszorúzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában