Hurka, kolbász és szalonna

2019.02.18. 07:00

Finom falatokkal várták a látogatókat a nemesgörzsönyi böllérfesztiválon

Ha február közepe, akkor Nemesgörzsönyi böllérfesztivál és -verseny. A mostanra hagyományosnak számító, negyedik alkalommal megrendezett gasztronómiai program idén is nagy sikert aratott.

Polgár Tibor

A böllérverseny résztvevői bemutatták a háztáji disznóvágás hagyományát Fotó: Polgár Tibor

A rendezvénynek ezúttal is a település főutcája adott otthont, ahol a megmérettetésen részt vevő 15 csapat bemutatta a háztáji disznóvágás hagyományát, a versenyzőket pedig szakértő zsűri értékelte Bernáth József séf vezetésével. Az egész napos fesztivál hivatalos megnyitóján elsőként Pergő Margit, a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve az összefogást, amivel megvalósult ez a hagyományőrző program. Ezután Szedlák Attila, a díszvendég település, Litér polgármestere a közönség figyelmébe ajánlotta a községük hatvanéves egyesületét, a Zöldág Néptáncegyüttest, melynek tagjai most is megcsillogtatták tudásukat.

Tatai László, Nemesgörzsöny polgármestere úgy fogalmazott, a falu nagy mulatságának kínálatában mindenki megtalálhatja a neki tetsző programot, míg Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója a vidéki állattartás, a háztáji gazdálkodás értékeire hívta fel a figyelmet. John Parkerson, Magyarország atlantai tiszteletbeli főkonzulja elárulta, élete első böllérfesztiválján vesz részt, és még sosem ivott ilyen korán pálinkát.

Megjegyezte, az Amerikai Egyesült Államok Georgia állama és Magyarország között tavaly alakult ki egy biztató együttműködés, aminek az agrárium jelenti az alapját. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a világra való nyitottságot, a kapcsolatépítések fontosságát hangsúlyozta, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a nemesgörzsönyi böllérfesztivál ötletgazdája pedig a rendezvény közösségépítő és tradíciómegőrző szerepére mutatott rá. A mulatságot Kovács Zoltán országgyűlési képviselő nyitotta meg.

A böllérverseny résztvevői bemutatták a háztáji disznóvágás hagyományát Fotó: Polgár Tibor

A böllérfesztivált változatos kulturális program, többféle színpadi műsor, valamint vásári forgatag is kísérte.

Fellépett többek között Bangó Margit, Zoltán Erika, Tóth Tünde és Peter Srámek, továbbá Greznár Zoltán és zenekara.

A zsűri döntése nyomán összesen nyolc díjat osztottak ki. A Nemesgörzsöny böllére címet a Mihályházi Mészárosok csapata érdemelte ki. A legjobb hurkát a Pápai Feltörekvők, a legjobb kolbászt a litéri Disznódombi Böllérek, míg legfinomabb toros ételt a Szentpéteri Malackodók tagjai készítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában