Fáradhatatlanul dolgozott a hívekért

2019.02.11. 11:00

Tér viseli az egykori plébános nevét a csingeri városrészben

Ajka Bódé, Tósok és Csinger városrészének egykori plébánosa, Tomor Sándor halála 10. évfordulójának napján nevezték el a Csinger városrészben álló lV. Boldog Károly király-kápolnát körülvevő teret Tomor Sándor térnek.

Tisler Anna

Bakos Frigyes kanonok szenteli meg a domborművet

Fotó: Tisler Anna

Tomor Sándor 1926. december 24-én, karácsony előestéjén született Nemeshanyban, és 2009. február 6-án hunyt el Ajkán. Életútja rendkívüli volt, negyvenkét évesen, 1968-ban szentelték pappá, 1969-ben helyezték Ajkára, a bódéi plébániára. A következő évben szolgálat közben motorbaleset érte. Súlyos sérüléseiből felgyógyulva, ami lélekben megerősítette őt, még intenzívebb lelkipásztori munkát végzett, fáradhatatlanul dolgozott a hívekért, szépítette, építette a templomokat. Vallotta, ő az Úr kiválasztottja, azért maradt életben, hogy sokáig szolgáljon. Életével, emberségével, segítőkészségével nemcsak a hívek, hanem az egész város lakossága tisztelte őt. Munkája nyomán megújult a bódéi, majd a tósokberéndi műemlék templom. Csingerben nem volt templom, a hívek az iskolában kialakított helyiségbe jártak istentiszteletre. A csingeri kápolna építéséhez Tomor Sándor megnyerte a veszprémi egyházközséget, az ajkai városi önkormányzatot, a híveket, a lakosságot. A kápolna 2006-ban készült el. Azóta nem csupán a hitélet központja, hanem a bányászati hagyományőrzés helyszíne is.

Bakos Frigyes kanonok szenteli meg a domborművet Fotó: Tisler Anna

A téravató ünnepségen Gerencsér Hilda, a településrész önkormányzati képviselője köszöntőjében elmondta, 2018. szeptember 12-én javasolta a képviselő-testületnek, hogy azt a teret, ahol a kápolna áll, ne egy helyrajzi szám jelezze, hanem nevezzék el arról az emberről, aki olyan értékeket képviselt, az egész közösség tiszteletét és elismerését kiérdemelve.

Áment János, a csingeri egyházközség elnöke ismertette Tomor Sándor életútját, és kiemelte, hogy a plébános életének fő műve volt a kápolna felépítése. Schwartz Béla polgármester méltatásában kijelentette, Sanyi bácsi már nincs köztünk, de szellemisége itt van, szeretnénk, ha még több emberhez eljutna, jobban kiteljesedne, több szívet me­len­getne.

A Keresztes Tibor által készített domborművet Gerencsér Hilda és Schwartz Béla leplezte le, majd Bakos Frigyes kanonok szentelte meg. A csingeri ünnepségen közreműködött a Hársfa trió, és részt vettek Tomor Sándor hozzátartozói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában