Erdei iskolai program

2019.03.25. 18:09

30 éves jubileum Ajkán a Fekete István-Vörösmarty iskolában

Az intézmény az elsők között volt az országban, mely lehetőséget adott a városi gyermekek számára, hogy a természet és az erdő adta ismeretet ne csak az iskola falain belül adja át.

Szabó Anett

Ez az „Erdei iskolai program”, mely 30 éves múltat tudhat magáénak.

A jubileum alkalmából az iskola aulájában látható kiállítást Horváthné Mikuláskó Mónika intézményvezető nyitotta meg. Az iskola tanulóinak kedves műsora után Simonné Kósa Zsuzsanna, az iskola pedagógusa, a program egyik megalapítója vette át a szót. A kiállítás ötlete és megszervezése neki köszönhető.

Beszédében elmondta, hogy az akkori iskolavezetés innovációjaként került bevezetésre és kipróbálásra az erdei iskola. Beck Sándorné igazgató indította útjára a programot, de igazi tartalommal Németh Mária igazgatóhelyettes irányításával töltődött meg.

Az Ő ösztönzésére a kezdeti „iskola az erdőben” modellt lassan felváltotta a folyamatos önképzéssel kialakított egyéni programok eredetisége, sokszínűsége.

Első helyszíneik parkerdei faházakban voltak, bejárták, megismerték az akkor még virágkorát élő Parkerdőt. Ekkor minden tanévben a 2-3. évfolyam egy-egy hetet töltött ősszel és tavasszal is a természetben.

Elmondta, hogy 1998-ban a X. Országos Erdei Iskola találkozót ők rendezték meg Városlődön, ahol bemutathatták programjukat és a helyszínre is elkalauzolták az ország minden részéről érkezett résztvevőket. Így programjuk ismertsége és elismertsége szélesebb körben is nőtt.

Az évek során aztán mind a parkerdei faházak, mind az erdőrészek nagyon lepusztultak a területen. 2002-ben nyitotta meg kapuit a Verga Zrt. Hubertusz Erdészeti Erdei Iskolája, melynek első vendégei ők voltak. A korszerűen, jól felszerelt épületben és főként a kiváló szakértelemmel rendelkező dolgozók vezetésével most leginkább ott élvezhetik az erdei programokat. Tulajdonképpen ezzel a lehetőséggel menekült meg erdei iskola program az ellehetetlenüléstől.

 

Egy kerek évforduló mindig egy kis számvetést is indukál. A tanítónő elmondása alapján az elmúlt 30 év alatt a legszerényebb becslések alapján is több mint 3 ezer gyerek számára biztosította az iskola ezt a nagyszerű lehetőséget. Ez nagyjából 180 osztály és 360 pedagógus részvételét jelenti.

Példaértékű munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában