Itt a tavasz!

2019.03.29. 20:05

A mandulavirágzást és a bort ünneplik Balatonakaliban

Itt a tavasz! Ezt mutatják a virágba borult mandulafák, és körülöttük a méhek, utalt egyik idegenforgalmi vonzerejükre Koncz Imre, Balatonakali polgármestere, a 9. Akali bor napja mandulavirágzáskor című színes, hétvégi rendezvényük nyitónapján, a művelődési házban, pénteken.

Kovács Erika

Őrzik hagyományaikat a balatonakaliak, akik már a ’60-as évek elején műveltek mandulaültetvényeket, egy véletlen apropóján. Akkoriban egy hazai kutatóintézet működtette itt a Micsurin telepet, ahol gyümölcsfa kísérleteket végeztek, és ekkor született meg a mandula, aminek az itteni meszes talajt nagyon kedvezett. Így a csonthéjas növény meghonosodott, és kisebb, nagyobb parcellákon, illetve önkormányzati területen, ahol ötszáz fát ültettek el, napjainkban is megtalálható, derült ki Koncz Imre köszöntőjéből.

A polgármester utalt rá, a mandula annyira népszerű, hogy virágzásakor, egybekötve a kitűnő helyi borokkal, külön programot is szervezett a Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület. Céljuk, hogy a mandulát és kitűnő boraikat mind szélesebb körben népszerűsítsék, és ezekkel is kínálják vendégeiket. Így a mostani és a következő hétvégén a manduláról, borról szól minden. Utóbbiról Mörk András borút egyesületi elnök beszélt, aki a szélsőséges időjárás ellenére jónak nevezte a tavalyi évjáratot minőségben, mennyiségben.

Kiemelte, Akalinál 44 hektáron szüretelik a szőlőt, főként merlot, olaszrizling, kékfrankos fajtákat. Koczor Kálmán borász kóstoló mellett méltatta a finom balatoni nedűket. A szentbékállai Birkás Balázs saját mandulaültetvényét mutatta be, a felsőörsi Vass Mandula előadója a csonthéjas gyümölcs kapcsán az egészségre helyezte a súlyt. Emellett kiállítást nyitottak mencshelyi vert csipkékből, Nesó Sándor pásztorfaragásaiból, Pető Piroska fotóiból, és megrendezték a mandulás sütemények versenyét. Szombaton nyitott pincék, és futóverseny várja az érdeklődőket, akiknek a bor és mandulaünnepet rendkívül gazdag programokkal a jövő hét végén is folytatják Balatonakaliban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában