megemlékezés Várpalotán

2019.03.19. 17:00

Főhajtással emlékeztek a Gulag áldozataira

Koszorúzással egybekötött főhajtást tartottak a közelmúltban a munkatáborba hurcolt áldozatok emléke előtt a Gulag-emlékhelynél.

Szabó Péter Dániel

Pócsik József helyez el koszorút a Veszprémi úton található emlékhelynél Fotó: Szabó Péter Dániel

A megemlékezést szervező Marathon Tömegsport és Környezetvédő Egyesület elnöke, Méreg József beszédében a civil szervezetük által gondozott emlékhely jelentőségét méltatta, majd Gábris József előadásában hangzott el egy Gu­lag-fogoly, Tiszai Gyula Anyám, ha látnál című verse.

Elhangzott, mintegy 800 ezer magyart hurcoltak el 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba kényszermunkára a „magyar hatóságok közreműködésével, koholt vádak alapján”. A meghurcolt százezrekre, köztük a Várpalotáról és térségéből internált harmincnyolc fogolyra emlékeztek a résztvevők a Veszprémi úti emlékhelynél nemrég.

Pócsik József helyez el koszorút a Veszprémi úton található emlékhelynél Fotó: Szabó Péter Dániel

Több helyi civil szervezet helyezett el koszorút az emlékműnél, köztük az Együtt az Egészségért Természetgyógyász Egyesület, a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja, a Loncsosi Baráti Kör Egyesület, a Palotai Turul Társaság, a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör, a Várpalota-Pétfürdő Kertbarátkör Egyesület és a megemlékezést szervező Marathon TKE is.

A megemlékezést követően a megjelenteket baráti beszélgetésre invitálták a szervezők, ahol forralt borral és zsíros kenyérrel kínálták a résztvevőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában