szaporodnak a lakóparkok

2019.04.16. 14:00

Felpörgött az ingatlanpiac – minden lakás gazdára talál

A válságot követően az elmúlt években fellendült az új lakások építése a megyeszékhelyen, jelenleg Veszprém több pontján is lakópark épül.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor

Durmics Zsuzsanna, a Veszprémi Városépítészeti Iroda vezetője elmondta, nagyobb léptékű lakásépítés a Tüzér utcában, az Őrház utcában, a Mester utcában, az Ibolya utcában, a József Attila és a Hold utca környékén, valamint a Karacs Teréz utcában és a Vécsey Károly utcában van folyamatban.

A Bakony-kert lakópark egy-egy épületében 10-11 lakás várja a beköltözőket Fotó: Molnár Sándor

A 2008-as gazdasági válság után jelentősen visszaesett a lakásépítések száma, 2011-ben például 24 engedélyt adott ki 300 négyzetméter alapterületet meghaladó lakóingatlan építésére a jegyző. Az új lakások építésében hatalmas ugrást jelentett 2016, amikor 356 engedélyt adtak ki, míg a következő évben 171-et. Az irodavezetőtől kapott adatok szerint az elkészült és átadott lakások száma is, kisebb megtorpanásokkal, évről évre emelkedett: a 2013-as mélypontot (10) követően 2016-ban és 2018-ban is 110 felett volt az elkészült új lakások száma. Az elmúlt években használatba adott lakóparki lakások átlagos alapterülete 85–90 négyzetméter volt – jegyezte meg Durmics Zsuzsanna.

Felpörgött az ingatlanpiac, a megépített lakások sokszorosát lehetne manapság eladni – vélekedik Horváthné Tarnai Ágnes, az egyik veszprémi ingatlanforgalmazó vállalkozás ügyvezetője. A társaság a befektetője és tulajdonosa a Bakony-kert lakóparknak, amelyben élhető feltételek között, hat épületben 64 lakás várja, hogy hamarosan beköltözzenek a tulajdonosaik.

Fotó: Molnár Sándor

Három épület esetében erre már pár héten belül sor kerülhet a város egyik legszebb részén, jól megközelíthető helyen, egészséges környezetben, mert a területen korábban mindig mezőgazdasági munka folyt. A tulajdonos hangsúlyozza azt is, hogy megfelelő műszaki színvonalon és biztonságos jogi környezetben kapják meg a vevők a lakásokat, ami nagyon fontos, mert sajnos az a tapasztalata, hogy ez nincs mindenhol így manapság.

A befektető elképzelése a lakóparkkal kapcsolatban az volt, hogy a vevők igényeit kiszolgálva magasabb színvonalú lakásokat építtessen, az épületek között tágas közösségi zöldterületeket hagyva.

A tervek szerint május végére átadják a másik három épületet is, és mögöttük 60 építési telket alakítanak majd ki, 107 ezer négyzetméteres területen. – Szerettünk volna ide egy szép városrészt építeni. A későbbiekben családi és ikerházak is készülnek majd, előregyártott elemekből, modern technológiákkal. A közművesítés után következik a telek-­értékesítés, amelyre már komoly érdeklődés mutatkozik.

Olyan városrészt szeretnénk, amely a népszerű sorozatból ismert Lila akác közhöz hasonlít. Szép, egymástól különböző házakat, élhető környezetet 12 méter széles úttal, mert a tervek is már a jövőnek készültek – fogalmaz a tulajdonos, aki elmondja azt is: küzdelmes éveket hagytak maguk mögött, mire a mostani állapotig eljutottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában