sokan hiányolták

2019.04.12. 07:00

Griff és Sámán került a pápai repülős emlékműre

Két egykori pápai repülőszázad, a Sámán és a Griff századjelvényeivel bővült az egy hete felavatott repülős emlékmű.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Egykori pilóták és repülőműszakiak, valamint hozzátartozóik gyűltek össze a Pápa jelképévé vált, körforgalomban emelt 4605-ös oldalszámú MiG-21-es emlékművének talapzatánál a minap, hogy felavassák az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület közbenjárásával egy támogató grafikai cég kivitelezésében elkészített és az emlékmű talapzatára helyezett két századjelvényt, emléket állítva a Sámán és a Griff század, MiG-23-as és MiG-21-es vadászgéptípusokat üzemeltetőknek is.

 

Simon Róbert, az egyesület elnöke avatóbeszédében elmondta: amikor felkerült a repülőgép a talapzatra és rákerültek a jelvények, nagyon sokan hiányolták az egykori 47. Pápa Harcászati Repülőezred repülőszázadainak logóit.

- Felvettük a kapcsolatot a bázisrepülőtér parancsnokával és Pápa város polgármesterével. Mindketten pozitívan álltak a kérésünkhöz, engedélyezték a Griff és a Sámán logók felhelyezését, a gépet tartó oszlopra – fogalmazott az elnök, majd hozzátette: 4605 – másnak csak egy szám. Nekünk egy gyönyörű emlék a pápai vadászrepülés harminckilenc évének.

A századjelvényeket Sersztnyev György, a MiG-23-as repülőszázad első parancsnoka, Nagy Ernő, a Griff repülőszázad repülőgép-vezetője, Fekete László, a Griff repülőműszaki század mechanikusa és Kovács József, a Sámán repülőműszaki század egykori tagja avatta fel, majd helyezték el az emlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában