helyreállították a síremlékét

2019.05.21. 11:00

A legendás ajkai bányaigazgatóra emlékeztek

Avatási ünnepséget és megemlékezést tartott Veszprémben Riethmüller Ármin ajkai bányaigazgató felújított sírjánál a Bódéért Hagyományőrző Egyesület.

Juhász-Léhi István

A bányászok nem feledik a legendás vezetőt Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Az Alsóvárosi temetőben szép számban megjelent emlékezőket Horváth Károly elnök köszöntötte, aki bemutatta a legendás bányaigazgató életútját, tevékenységét.

A bányászok nem feledik a legendás vezetőt Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A 108 esztendeje május 16-án, életének 77. évében elhunyt nyugalmazott kőszénbánya-igazgató temetésére másnap, 1911. május 17-én került sor: a helyi sajtó szerint „az elhunytat széles körű, előkelő rokonság gyászolta, és nagyszámú gyászoló közönség részvétele mellett temették el”. A temetésen munkásai, az egyenruhás ajkai bányászok testületileg vettek részt, Ajkáról 200 gyászló állt a sírjánál.

Riethmüller Ármin volt az, aki munkásságával megalapozta az ajkai erőmű és a bauxit feldolgozóvertikum kiteljesedésének lehetőségét, az iparmedence későbbi létrejöttét.

A síremlék helyreállítása az ajkai bányászathoz kötődő szervezetek és magánszemélyek támogatásával valósult meg. Az avatási ünnepség végén a résztvevők elhelyezték a megemlékezés virágait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában