Egy hét a közösségekért

2019.05.10. 11:00

A Nitrokémia dolgozóinak szerveztek találkozót Fűzfőn

A Központi műhely a Nitrokémia vállalat egyik ikonikus üzeme volt. Szinte mindennel foglalkoztak itt: asztalos-, csőszerelő-, bádogos-, forgácsoló-, szerkezetilakatos-, géplakatos-, hegesztő-, kovácsműhely is volt itt. A közösségek hetének egyik rendezvényén a műhely volt dolgozóinak szerveztek találkozót és közös beszélgetést.

Sági Ági

A Balaton csillagvizsgáló egyik termében gyűltek össze az egykori Nitrokémia vállalat Központi műhelyének dolgozói

Fotó: Sági Ági

– Amikor én odakerültem, 180 ember dolgozott ott, és volt, hogy negyven-ötven ipari tanulót foglalkoztattunk. Közülük a legjobbak aztán maradtak dolgozni is. ’86-tól üzemvezető lettem, és elmondhatom, hogy elit, nagy szaktudású gárda volt ott. Az üzem híres volt arról, hogy nagy a fegyelem. Fegyelem volt a munkában, fegyelem a minőségben, de nagyon jó kollektíva volt. Büszkék voltunk, hogy ott dolgozhatunk – mondta el Pintér István, a program házigazdája.

A beszélgetésen összegyűltek egymás után elevenítették fel műhelyi élményeiket, mondták el legjobb történetei­ket. Volt, aki azért szeretett itt dolgozni, mert változatos volt a munka, mert mindig terepre kellett menni az adott feladatot megoldani. Volt, aki az uszoda építése körüli munkákra emlékezett vissza, más a hatalmas saválló tartályok készítését elevenítette fel.

– Volt egy hatalmas légkalapács, aminek 300-as átmérőjű volt a dugattyúja. Iszonyú erővel tudott odacsapni. Ha vendég érkezett, ez volt a bemutató: az egyik kovács, aki jól értett a géphez, a kinyitott gyufásdobozt csukta be a „medvével”. Nem összenyomta, csak becsukta. Ez jelzi azt is, milyen jó szakemberek dolgoztak ott – tette hozzá Pintér István.

A Balaton csillagvizsgáló egyik termében gyűltek össze az egykori Nitrokémia vállalat Központi műhelyének dolgozói Fotó: Sági Ági

A találkozót szervező Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete (Vácisz) már harmadik éve, meghirdetése óta csatlakozik a Közösségek hete programsorozathoz. Ilyenkor egy héten át mindennap tartanak valamilyen közösségépítő, -összehozó, -fejlesztő rendezvényt.

– Az egész rendezvénysorozat célja a helyi közösségi élet fellendítése, a ­közösségi szellem erősítése. Keddi rendezvényünknek A kosár jó címet adtuk, és egy baráti beszélgetésre hívtuk az ­egykori fűzfői kosarasgenerációk tagjait. Szerdán a központi műhely dolgozóinak találkozója zajlott, csütörtökön Eszter néni óvodása voltam címmel, egy legendás fűzfői óvónő, Pintér Istvánné ma 20–53 éves egykori óvodásait próbáltuk összehozni.

Pénteken Egészségben éld végig az életed – mozgásra fel! címmel hirdettünk programot, ahol lesz ajándék arc- és nyakmasszázs, jóga, meridiántorna és szenior örömtánc is. Szombaton Túrabottal Balatonfűzfőn címmel a turista-bázisponttól indul a rendhagyó helytörténeti túra, melyet Gyuricza Laci bácsi vezet majd, aki mindent tud a város természeti és történeti érdekességeiről – mondta el lapunknak Kontics Ferencné, az egyesület elnöke. A beszélgetések utáni vendéglátást a Balatonfűzfőért Alapítvány támogatta. A közösségek hete programjaihoz a város egy másik egyesülete is csatlakozott.

A Fűzfői Öregdiákok Baráti Köre Makra Ernőné vezetésével sikeres kerekasztal-beszélgetést szervezett. A programot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma hirdette meg, a projekthez országszerte ötszáz programszervező közösség csatlakozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában