Zöld diákparlament

2019.05.17. 07:00

Fenntartható városok és közösségek volt a téma Veszprémben

A fenntarthatóság témáját tárgyalták meg általános és középiskolás diákok egy napokban tartott rendezvényen.

Marton Attila

A tanácskozásra hat általános és négy középiskolából érkeztek a diákok

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A veszprémi zöld diákparlamentet hatodik alkalommal szervezték meg. Szűcs Attila, a Bakony–Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont (BaBaKO) elnöke, a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatóhelyettese elmondta, a testület munkájában az elmúlt két esztendőben tizenkét iskola mintegy hatezer diákja vett részt. A rendezvényen tíz iskola képviselője mutatta be az elmúlt két évben végzett munkáját és jövőbeni terveit a fenntartható városok és közösségek témakörében. A BaBaKO elnöke arról is beszélt, a tanulók az energiahatékonysággal, a szelektív hulladékgyűjtéssel, valamint az általuk örökbe fogadott parkok rendezésével, tisztán tartásával közvetlenül is bekapcsolódhatnak a környezetvédelembe.

Némedi Lajos alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, a diákok az időjárás furcsaságai miatt a hétköznapokban is érzékelhetik az éghajlatváltozást, ami manapság még fontosabbá teszi a környezetvédelem kérdését.

A tanácskozásra hat általános és négy középiskolából érkeztek a diákok
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára hangsúlyozta, a klímaegyezmények arra tesznek kísérletet, hogy olyan gazdasági környezetet alakítsanak ki a világban, amelyben az ember nem zsigereli ki a természeti környezetet, hanem a társadalmak fenntarthatóan használják, hogy továbbadhassák a következő generációknak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az eddigi generációk elodázták ezt a feladatot, ezért különösen fontos, hogy a mai fiatalok felnőttként mennyire kapcsolódnak be a környezetvédelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában