Az önállóság ünnepe

2019.05.21. 11:00

Pétfürdőnek hitre és elszántságra volt szüksége a sorsfordító döntéshez

A napokban rendezték meg a településen az érvényes és eredményes népszavazásra megemlékező ünnepséget.

Horváth Virág

Az ünnepi program részeként a Szent László Kórus is fellépett Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Sorsdöntő eseményről emlékeztek meg a településen a közelmúltban. 1996. május 19-én arról szavazott Pétfürdő, akkor még hivatalosan Várpalota második kerületi lakossága, hogy akar-e önálló településként létezni. Ez az eredményes és érvényes népszavazás vezetett oda, hogy másfél évvel később, 1997. október elsején az akkori köztársasági elnök, Göncz Árpád Pétfürdőt önálló községgé nyilvánította.

Az ünnepi program részeként a Szent László Kórus is fellépett Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Sokan féltek az önállóságtól, hiszen nem volt semmink. Sem közigazgatási programunk, sem szakértelmünk, sem tapasztalatunk, csak az elszántságunk és a hitünk az önálló Pétfürdőben. Az embereket meg kellett győzni, hogy képesek leszünk megállni a saját lábunkon. Ebben a folyamatban nagyon nagy szerepük volt a helyi lokálpatriótáknak, akik közül huszonhárom év távlatából már sokan nem lehetnek közöttünk. Ezen a napon rájuk is emlékezünk – mondta el ünnepi beszédében Molnár Gyula, a humán bizottság tagja.

Az ünnepi beszéd után Horváth Éva, a település polgármestere megkoszorúzta a régi polgármesteri hivatal emléktábláját. A megemlékezés délutáni programjaként a közösségi házban folytatódtak a táncos és zenés előadások. Az ünnepi műsor megnyitóján Horváth Éva polgármester köszöntőjében elmondta, egy embernek két saját ünnepe van: a születésnapja és a névnapja. Május 19. Pétfürdő születésnapja.

– Nem felejtem el azt az örömujjongást, ami a Liszt Ferenc-lakótelepnél hangzott el, amikor elmondtuk, hogy ötven százalék felett van a részvételi arány. Mert akkor már biztosak voltunk benne, hogy nemcsak érvényes, de eredményes is lesz ez a népszavazás. Ez nem néhány emberen múlott, hanem Pétfürdő lakosságán. Köszönet nekik huszonhárom év után is, hogy elmentek, döntöttek, és szerintem jól döntöttek – zárta ünnepi gondolatait Horváth Éva polgármester.

A köszöntő utáni színes műsorban közreműködött a Panelkuckó Napközi Otthonos Óvoda Katicabogár csoportja, a Horváth István Általános Iskola tanulói, a Muskátli Táncegyüttes, a Szent László Kórus és a Dance Action SE.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában