vízszállító érkezett

2019.05.23. 14:00

Újabb járművek az ajkai katasztrófavédelemnél

Szimpla- és duplafülkés vízszállítókat, magasból mentő gépjárművet, különféle bevetési egységeket, valamint gyorsbeavatkozó járműveket adtak át több mint egymilliárd forint értékben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán a közelmúltban. Veszprém megye egy vízszállító járművet kapott, amit Ajkán állítanak szolgálatba, közölte a katasztrófavédelem.

Kovács Erika

Kontrát Károly államtitkár az átadáson Dányi Béla dandártábornok, Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgatóval

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Bartók Péter ezredes, gazdasági főigazgató-helyettes kijelentette, mérföldkőhöz érkezett a katasztrófavédelemnél a technikai fejlesztés, az eszközpark 2013-ban megkezdett megújítása. Mint mondta, a beszerzéseknél elsődleges szempont az igények kielégítése, és a hazai gyártásra alapuló eszközbeszerzés volt. Idén lezárult a gépjárműfecskendőket érintő európai uniós projekt, amellyel 14,5 milliárd forint értékben, 108 gépjárműfecskendő állt szolgálatba.

A főigazgató-helyettes aláhúzta, egyebek mellett nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek beszerzése is megtörtént, országosan tizenhat szimplafülkés vízszállító segíti a tűzoltást, egyik Veszprém megyébe, Ajkára kerül. Bartók Péter rámutatott, a tűzoltásnál, műszaki mentésnél alapvető szerepet kapnak a magasból mentők is, amelyből év végéig 15 áll rendszerbe, csaknem 3,1 milliárd forint értékben. A katasztrófavédelem évek óta nagy hangsúlyt helyez az önkéntes tűzoltó egyesületek erősítésére, nekik fejlesztették ki az új gyorsbeavatkozó járműveket.

-A már megvalósult fejlesztésekkel, és az új járművekkel hatékonyabban lehet beavatkozni, így magasabb szintű védelmet lehet biztosítani. Az új technikával a katasztrófavédelem még szakszerűbb és ütőképesebb beavatkozásra képes.

Kontrát Károly államtitkár az átadáson Dányi Béla, Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgatóval Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kontrát Károly államtitkár kiemelte, a biztonság a legnagyobb közösségi érték, amelynek meghatározó része, amit a tűzoltók biztosítanak. Munkájuk erősítésének fontos eszközei az új felszerelések, járművek, amit európai uniós és hazai forrásokkal lehet elérni. A hazai fejlesztésre, gyártásra utalva fontosnak nevezte azt, hogy saját szakemberek, mesteremberek munkája is benne van az átadott járművekben. A köszöntők után Kontrát Károly államtitkár és Góra Zoltán vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató átadta az indítókulcsokat és az emléklapokat az igazgatóságok és az önkéntes egyesületek képviselőinek.

Veszprém megye mentő tűzvédelme egy vízszállító járművel gazdagodott, ami az Ajkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkáját segíti. A nagy szállítókapacitású vízszállító alkalmas a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, de szükség esetén önálló beavatkozó járműként is bevethető, erdőtüzek oltásakor is. A jármű 10 ezer literes, beépített víztartállyal rendelkezik, a szivattyú 2500 liter vizet képes átszivattyúzni egy perc alatt, és menet közben is képes az oltásra. A háromtengelyes vízszállító közúton és terepen is jól használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában