Az egész ország ismeri

2019.06.30. 17:33

Szakkönyvet is írt a kitüntetett ajkai óvodapedagógus

Oktatásért, nevelésért díszoklevéllel ismerte el az önkormányzat Ráczné Németh Csilla, az Ajka Városi Óvoda intézményvezetője több mint negyedszázados szakmai munkáját.

Tisler Anna

Ráczné Németh Csilla nyolc éve vezeti az Ajka Városi Óvodát Fotó: Györkös József

Fotó: Györkös József

A szakember nevét az ország zöld óvodáinak dolgozói is ismerik, ugyanis az óvodakertekről írott könyvét minden, a címet elnyert intézmény megkapja.

Ráczné Németh Csilla nyolc éve vezeti az Ajka Városi Óvodát Fotó: Györkös József

A kiadványban részletesen ismerteti, hogy évszakonként milyen tevékenységekre figyeljenek az óvodapedagógusok, majd havi bontásban írja le, hogy melyik korosztállyal milyen munkát lehet végezni. Az ajkai óvodakerteket az Iskolakertekért Alapítvány kuratóriuma jó gyakorlatnak, országosan követendő példának minősítette. Az Ajka Városi Óvoda mindegyik telephelye megkapta az Örökös Zöld óvoda címet, amelynek része a környezeti nevelés mellett a kerti tevékenység. Az óvodakerti termelés vegyszermentes, így a környezetbarát szemlélet is kialakul a kisgyermekeknél. A kert gondozása alkalmas az állatvilág megismerésére is. Az óvodások megtanulják, nem szabad elpusztítani a bogarakat, a rovarokat, ugyanis minden élet érték.

Van náluk veteményeskert, gyógynövényes, fűszernövényes ágyás, virágoskert, cserjék, fák. Amint a zöldségfélék megérnek, közösen leszüretelik, majd elfogyasztják, közben beszélgetnek az egészséges táplálkozásról.

Szep­tembertől új program kezdődik két telephelyen, a Patakparti és a Hétszínvirág óvodában. Az óvodapedagógusok részt vettek a szükséges képzésen, beszerezték az eszközöket. Az Ovizsaru program célja, hogy a gyerekek megismerjék a rendőr munkáját, a közlekedési szabályokat, valamint azt, hogy játék közben hogyan ügyeljenek saját és társaik testi épségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában