falunap

2019.07.15. 07:00

Faültetéssel köszöntötték az újszülötteket Pécselyen

Száz millió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást kapott Pécsely az óvoda felújítására, erről is beszélt Burgyánné Czibik Éva polgármester szombaton, a 21. falunapok megnyitóján, amelyen részt vett Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő is.

Kovács Erika

Tihanyi és balatonfüredi borrendek is részt vettek a falunapokon

Fotó: Kovács Erika/Napló

- Küzdelmes, dolgos évek állnak mögöttünk, mialatt sok új és szép feladatot valósítottunk meg Pécselyen, fogalmazott a polgármester. Burgyánné Czibik Éva kiemelte, megújult a kultúrház, és a ravatalozó, buszmegállók újjáépültek, újakat is építettek. Új kandelábereket, információs táblákat állítottak fel, korszerű orvosi rendelőt hoztak létre.

Kitűnő piknikhangulatban pihentek helyiek és vendégek a pécselyi falunapokon, a hétvégén
Fotó: Kovács Erika/Napló

Új burkolatot kaptak az utak, járdák, újjászervezték a hulladékgyűjtést. Minden korosztálynak szerveztek programokat, kirándulásokat, túrákat, nyugdíjas-, és gyermeknapot, egészség-, és sportnapot. A jövőben még nagyobb súlyt helyeznek az idegenforgalomra, ezért nagyszabású fesztivált terveznek. A polgármester bizakodással beszélt iskolájuk jövőjéről, amelyhez a lakók támogatására van szükség.

A köszöntő után átadták a „Pécselyért érdemrendet”, amit kiemelkedő munkáért Hőbe Imre vehetett át. Ifjabb Kálmán Józsefet, az Arias Borászat vezetőjét az Év fiatalja elismeréssel jutalmazták, aki idén „Az év bortermelője” lett a balatonfüredi borversenyen. A polgármester Balogh Ernőnével, a Lányok, Asszonyok Baráti Kör elnökével megkoszorúzta Mikolai László színész, rendező emléktábláját, akinek a faluban volt nyaralója. A művész a falunapokra elhozta az Operettszínház művészeit, akik kitűnő műsorral ajándékozták meg a közönséget.

Burgyánné Czibik Éva polgármester Balogh Ernőnével, a Lányok, Asszonyok Baráti Kör elnökével megkoszorúzta Mikolai László színész, rendező emléktábláját Fotó: Kovács Erika/Napló

A Pécselyért Érdemrenddel” tavaly kitüntetett Bertók Józsefné hársfát ültetett a templomkertben, majd helyi borászok kitűnő nedűit kínálták, így kezdődött a kétnapos rendezvénysorozatot. A kertből díszes viseletben, köztük Ujhegyi Gyuláné készítette reformkori ruhában vonultak végig a résztvevők, így a tihanyi, balatonfüredi borrendek az Iskola utcán át a Születés Parkig, ahol az újszülöttek szülei gyümölcsfákat ültettek: Csefkó Máté sárgabarackfát, Póka Patrik László meggyfát, Turi Nolen Nataniel cseresznyefát kapott.

Tihanyi és balatonfüredi borrendek is részt vettek a falunapokon
Fotó: Kovács Erika/Napló

A falunapokon rendeztek főzőversenyt, félévszázados osztálytalálkozót, játszóházat, megválasztották a falu királyát. Az iskolában kiállításokkal várták az érdeklődőket, így a Csipkeverők Baráti Kör, és Farkas Balázsné szövő munkáival, Szücsné Szőllősi Sarolta porcelánbaba gyűjteményével. Láthatta a közönség Jándy Géza festőművész kiállítását, és Józsa Tivadar néprajzi gyűjteményét is. Sokan részt vettek egy közös játékban, amelyben a falu képét rakták ki 500 darab puzzle darabból.

Peller Anna operettekkel, külföldi és magyar táncdalokkal, a Music Szellection latin zenével forrósította a hangulatot, a Balatonfüredi Néptánc Együttes pedig balatoni táncokból adott elő csokorra valót a falunapokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában