Az összetartozás ereje

2019.08.26. 07:00

Szent Imre nevét viselő települések képviselői találkoztak Szentimrefalván

A Szent Imre herceg oltalma alatt álló települések Kárpát-medencei találkozójának adott otthont Szentimrefalva.

Tisler Anna

20190825 Szentimrefalva Szent Imre szobrának felavatása és szentelése Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

A Szent Imre nevét viselő tizenegy település közül tíz – Csíkszentimre, Tiszaszentimre, Hegyközszentimre, Székelyudvarhely, Mátraszent­imre, Soltszentimre, Pestszentimre, Imrehegy, Nyárádszentimre és Szentimrefalva – részt vett a programon. Az augusztus 25-én tartott ünnepi szentmisében Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek Szent Imre nagyságát méltatva kijelentette, az utókor számára azért példakép, mert szerette a hazáját, a népet, védte a függetlenséget. Fontos, hogy a népnek legyen hite, őrizze a kereszténységet, a hagyományait, legyen büszke hazájára, az ugyanis a megmaradásának a záloga.

A misét követően leplezte le Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Zalavölgyi László, Szentimrefalva polgármestere a templom előtt álló Szent Imre-szobrot, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását, aminek elkészítését a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatta.

Lezsák Sándor Szent Imre herceg emlékét idézte fel a szoboravatáson
Fotó: Penovác Károly/Napló

Köszöntőjében Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő kijelentette, azért van szükség szobrokra, hogy összejöhessünk azoknál, együtt megvallhassuk magyarságunkat. Hitünk és hagyományaink mentettek meg bennünket, magyarokat, amikor más népek le akartak igázni. Őrizzük és adjuk át ezeket utódainknak, hogy évezred múlva is magyar szótól legyen hangos a Kárpát-medence.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy István király a fiának írt levelében a megértés, a becsületesség és az összetartozás erejéről írt. A Szent Imréhez fűződő települések összetartozása, jól működő kapcsolata nagy erőt képvisel.

Lezsák Sándor köszöntőjében kiemelte, Szent Imrét, a huszonnégy éves fiatalembert olyan formában ábrázolta az alkotó, akiről arcvonásai alapján hihető, hogy nagy ural- kodó vált volna belőle. Arcán felfedezhetjük édesapja, Szent István, valamint Géza, Taksony és Zsolt fejedelem vonásait.

Szent Imre életét három hétéves szakaszra oszthatjuk. Hét évig édesanyja nevelte hitben és szeretetben, hét évig Gellért püspök, majd hét évig édesapja készítette fel az állam vezetésére.

Később győztes hadjáratot vezetett a németrómai császár seregei ellen. Már készültek a koronázására, amikor egy vadászbaleset kioltotta az életét. Az utókor számára ma is példaként szolgál az élete, az igaz hite, a hazaszeretete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában