Simon Krisztián újra aranyérmet szerzett

2019.08.29. 11:30

Veszprémi diák lett a legjobb bútorasztalos

Simon Krisztián aranyérmet szerzett hazánk színeiben a szakmák olimpiáján.

Őrsi Ágnes

Simon Krisztián a tavalyi országos verseny után a kamara által rendezett találkozón mutatja aranyérmét Fotó: archív

A szakmák olimpiájának is nevezett versenyt – közismert nevén WorldSkills – augusztus 23–26. között rendezték meg 45. alkalommal, ezúttal az oroszországi Kazany volt a házigazda. A tavalyi budapesti Európa-bajnokság, a Euro­Skills 2019 után megyénk ifjú szakemberei a világversenyen is remekül szerepeltek.

Nagyszabású megnyitóval kezdődött a rendezvény; a kazanyi expó hatalmas csarnokába nemzeti zászló alatt vonultak be a csapatok.

A csarnokban alakították ki a helyszíneket, melyeken kemény munkát láthattak az érdeklődők, akikből nem volt hiány. Összesen 63 országból, régióból 1354 fiatal szállt ringbe, 56 szakmában. Hazánkat 22 szakmában 24 versenyző képviselte. A versenyt 3500 önkéntes segítette, a rendezvényre mintegy 250 ezer látogató volt kíváncsi – főleg Oroszországból.

Négy versenyző indult Veszprém megyéből; Simon Krisztián bútorasztalos, aki a Veszprémi SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája tanulójaként szerzett szakmát. Balogh Ákos webfejlesztő, aki a Lovassy László Gimnáziumban végzett. Berta Gergő szárazépítő, aki a Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója volt, valamint Fekete Martin épületasztalos, aki Sopronban végzett, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium falai között.

Részben megyei siker, hogy a világversenyen kiválósági érmet szerző Cságoly Laurát (Keszthelyi SZC Asbóth-iskola) ugyanaz a veszprémi szakértő, Varga Máté edzette, aki tavaly a Euro­Skillsen sikeresen szereplő Veszprém megyei Papp Dórát.

A rendkívül erős mezőnyben – hiszen az országok jó része egész évben erre a versenyre készíti a kiválasztott tanulókat – a 24 magyar versenyző egy arany- és tizenegy kiválósági érmet szerzett, amivel hazánk az éremtáblázat első harmadában, a huszadik helyen zárt, ez az eddigi legjobb eredmény. Az egyetlen magyar aranyérmet Simon Krisztián nyerte, aki így a nemzet legjobbja is lett, a tizenegy kiválósági érem közül pedig kettőnek van Veszprém megyei tulajdonosa; Balogh Ákos, illetve Fekete Martin.

Simon Krisztián a tavalyi országos verseny után a kamara által rendezett találkozón mutatja aranyérmét Fotó: archív

Tehát újra a dobogó legfelső fokán állat Simon Krisztián, ha lehet, még a tavalyinál is szélesebb, boldog mosollyal.

A 45. WorldSkills zárórendezvényén Vlagyimir Pu­tyin orosz elnök köszöntötte a résztvevőket. Kifejezte szándékát, hogy Oroszország kész együttműködni a szakképzés globális fejlesztésében annak érdekében, hogy a fiataloknak minél több lehetőséget teremtsenek. Elmondta, hogy a World­Skills mozgalom hazájában is ösztönző hatással van a szakképzésre. A sikeresen lebonyolított verseny folytatása, a következő Európa-bajnokság (EuroSkills) házigazdája Szentpétervár lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában